RAT U UKRAJINI Kijev pod teškim napadom raketa i dronova

Rusija,ukrajina,rat,dron ,Raketa
GLEB GARANICH

Ukrajinski glavni grad Kijev izložen je zračnom napadu iz Rusije koji ukrajinski dužnosnici opisuju kao "iznimno snažan".

Najmanje tri osobe su ozlijeđene u napadu koji je koristio i dronove i rakete, navode dužnosnici, a prenosi BBC.

Videozapisi na društvenim medijima prikazuju sustave protuzračne obrane koji obaraju projektile iznad grada.

Rusija je u posljednjih nekoliko tjedana pojačala svoju kampanju zračnih napada, uoči očekivanog ukrajinskog napada na jugu.

Uzbuna za zračni napad zazvonila je oko 02:30 po lokalnom vremenu i završila je dva sata kasnije u osmom napadu koji je pogodio glavni grad Ukrajine ovoga mjeseca.

Načelnik ukrajinskih oružanih snaga, Valerij Zaluzni, rekao je da je Rusija napala Kijev sa sjevera, juga i istoka i da je korišteno 18 zračnih, morskih i kopnenih projektila. Dodao je da su svi projektili oboreni od strane Ukrajine.

Serhiy Popko, načelnik uprave za vojne poslove u Kijevu, opisao je napad kao "korištenje maksimalnog broja napadačkih projektila u najkraćem mogućem vremenu".

"Prema preliminarnim informacijama, ogromna većina neprijateljskih objekata u zračnom prostoru Kijeva otkrivena je i uništena", dodao je.

Stanovnici Kijeva su upozoreni da se udalje od prozora jer su dijelovi oborenih projektila padali s neba.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su ostaci rakete padali po centru grada, uključujući i gradski zoološki vrt.

Najteže je pogođena četvrt Solomyansky, u kojoj se nalazi međunarodna zračna luka.

G. Popko je rekao da je požar koji je izbio u nenaseljenoj stambenoj zgradi u četvrti kasnije ugašen.

U proteklih nekoliko dana, predsjednik Volodymyr Zelensky bio je na europskoj turneji, tijekom koje su mu zapadni saveznici obećali nekoliko milijardi dolara vrijedne vojne opreme.


Od ruske invazije na Ukrajinu, tisuće civila i boraca su ubijeni ili ranjeni, gradovi i mjesta su uništeni u borbama, a gotovo 8,2 milijuna Ukrajinaca je izbjeglo u Europu. Od toga broja 2,8 milijuna otišlo je u Rusiju.