RAD NA CRNO U Njemačkoj kažnjeni radnici iz BiH, kod jednog djelatnika pronađena lažna hrvatska osobna iskaznica

inspekcija rada austrija

Financijski nadzor za rad na crno Glavnog carinskog ureda u Frankfurtu na Majni proveo je 8. i 9. studenoga kontrole sedam tvrtki, uglavnom u građevinarstvu i ugostiteljstvu.

Težište revizija bilo je otkrivanje rada na crno i nezakonitog zapošljavanja te provjera isplaćivanja zakonom propisane ili kolektivno ugovorene minimalne plaće, piše Fenix magazin.

Tijekom kontrola ispitan je ukupno 41 zaposlenik iz radnog odnosa.

Privremeno je uhićeno šest radnika kineske, srpske, sjevernomakedonske i bosanskohercegovačke nacionalnosti u dobi od 29 do 55 godina. Nisu mogli predočiti nikakve boravišne dozvole ili vize koje bi im dale pravo da se zaposle u Njemačkoj.

Jedan od djelatnika je u sklopu provjere predočio lažnu hrvatsku osobnu iskaznicu. Osim sumnje na ilegalni boravak, muškarac se istražuje i zbog krivotvorenja isprava.
Naknadno je pokrenut kazneni postupak protiv četiri dotična poslodavca zbog sumnje na pomaganje u nezakonitom boravku. Carinski izvidi nad svim kaznenim postupcima su u tijeku.

Nadalje, u sklopu kontrola pokrenuta su dva upravno-prekršajna postupka zbog nevođenja evidencije o radnom vremenu i navodne povrede obveze poslodavca da zaposlenike obavijesti o obvezi nošenja identifikacijskih isprava sa sobom.