PUTIN SPREMA IZMJENE Oduzimanje putovnica svim naturaliziranim Rusima

Vladimir Putin

Putin je predložio amandmane koji bi omogućili oduzimanje putovnica onima koji su stekli rusko državljanstvo. Neki od razloga su 'šrenje lažnih sadržaja' i 'diskreditiranje ruske vojske'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 13. studenog predložio je amandmane na zakon koji bi Moskvi omogućili oduzimanje putovnica onima koji nisu rođeni u Rusiji već su državljanstvo stekli, ako kritiziraju rat u Ukrajini, piše Kyiv Independent.

Promjene su usmjerene na Ukrajince koji su dobili ruske putovnice tijekom okupacije Moskve. Mnogi Ukrajinci su ili bili prisiljeni ili nisu imali drugog izbora nego promijeniti svoje državljanstvo zbog prijetnji koje su predstavljale ruske trupe, prenosi RTL.

Među radnjama za koje je Putin tvrdio da predstavljaju 'zločine' bilo je 'širenje lažnih sadržaja' o ratu ili 'diskreditiranje ruske vojske', izvijestila je ruska neovisna medijska kuća Meduza, pozivajući se na novinsku agenciju kojom upravlja Kremlj.

"Sudjelovanje u aktivnostima nepoželjne organizacije" također je dodano na popis onoga što Putin smatra zločinima koji bi Moskvi omogućili oduzimanje putovnica ...

Amandman na zakon dolazi dva dana nakon što je Rusija pretrpjela jedan od svojih najponižavajućih gubitaka na bojnom polju nakon ukrajinskog ponovnog zauzimanja Hersona 11. studenoga. Južni grad jedina je regionalna prijestolnica koju je Rusija uspjela zauzeti od invazije u veljači unatoč zapanjujuće visokoj stopi žrtava.

Otkako je pokrenuo invaziju punog opsega, podsjetimo, Kremlj je postrožio način na koji domaći mediji mogu izvještavati o njegovu ratu u Ukrajini kako bi zabranio sadržaj koji smatra nepovoljnim.