PUTIN "Nije ostvarena glavna svrha važnog sporazuma"

Vladimir Putin
Ramil Sitdikov/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da nije ostvarena glavna svrha ugovora o ukrajinskom žitu, koji istječe 17. srpnja, u telefonskom razgovoru s južnoafričkim kolegom Cyrilom Ramaphosom. "Vladimir Putin je istaknuo da obveze utvrđene u memorandumu Rusija-UN o uklanjanju zapreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva još nisu ispunjene", istaknuo je Kremlj.

"Glavna svrha ugovora, isporuka žitarica zemljama koje ih trebaju, napose na afričkom kontinentu, nije ostvarena", dodaje ured ruskog predsjednika u priopćenju u kojemu se prenosi razgovor Putina i Ramaphose. Ured predsjednika Južnoafričke Republike potvrdio je da je Ramaphosa o tome razgovarao s Putinom, odmah nakon telefonskog razgovora južnoafričkog predsjednika i UN-ova glavnog tajnika Antonija Guterresa.

Sljedeći mjesec se održava summit u JAR-u

Dan ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, posrednik između Kijeva i Moskve, ustvrdio je da je Putin "suglasan" s produljenjem tog važnog ugovora o ukrajinskim žitaricama. Ugovor, potpisan u srpnju 2022. u Istanbulu, istječe u ponedjeljak u ponoć (23 sata po srednjoeuropskom vremenu) pošto je dvaput produljivan. 

Omogućio je da se prošle godine iz ukrajinskih luka izveze gotovo 33 milijuna tona žita, unatoč sukobu. Danas je južnoafrički predsjednik razgovarao s Putinom i o pripremi za sastanak na vrhu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici krajem kolovoza, na koji je ruski predsjednik pozvan unatoč tjeralici koju je za njim izdao Međunarodni kazneni sud, navodi Kremlj.

Dogovorili bilateralni sastanak

Dvojica čelnika su u subotu razgovarala i o samitu Rusija-Afrika koji se krajem srpnja treba održati u Sankt Peterburgu i o prijedlogu za mir u Ukrajini koji promiču afrički čelnici, objavili su Kremlj i Pretorija. Putin i Ramaphosa su se "dogovorili" da će na rubu samita u Rusiji održati bilateralni sastanak, dodao je ured ruskog predsjednika.

"Predsjednik Ramaphosa je razgovarao telefonom s ukrajinskim predsjednikom" Volodimirom Zelenskim u četvrtak o sukobu i o izvozu žitarica. "Nastavit će razgovore o tim pitanjima s dvojicom čelnika i s UN-ovim glavnim tajnikom", ističe se u priopćenju Pretorije.