PUCNJAVA U VATIKANU Albanac se autom zaletio među policiju

Carabinieri policija Italija
Ansa

Talijanski carabinieri pucali su danas na gume vozila čiji vozač nije htio stati, već je probio policijske ograde u Ulici Pavla VI. Čim je papski švicarski čuvar čuo pucanj, zatvorili su ulaz u Palaču Svetog ureda, na istoimenom trgu, gdje se nalazi Kongregacija za nauk vjere, piše B92.

To je dio Rima iz koga nije pucano iz vatrenog oružja tijekom Drugog svetskog rata, a ni kasnije, osim nesretnog 13. svibnja 1981. Ulica Pavla VI vodi sa vanjske zapadne strane Berninijevih kolonada od Trga Pija KSII do Trga Svetog Uficija. To je talijanska teritorija, dok se u okviru kolonade nalazi Trg Svetog Petra u Vatikanu, pod policijskom i sudskom jurisdikcijom države Vatikan.

Papska žandarmerija i talijanska državna policija, kao i carabinieri, blisko surađuju na osiguravanju sigurnosti na ovoj neuralgičnoj točki, gdje dolaze i turisti i hodočasnici i gdje papa drži svoju uobičajenu opću audijenciju srijedom. Carabinieri su pokušali zaustaviti BMV koji je prolazio. 

Naprotiv, vozač je maksimalno dodao gas, zaobilazeći carabiniere srušivši neke od pokretnih ograda koje reguliraju pješački i automobilski promet.

Uslijedila je pucnjava i filmska potjera kroz Rim. Carabinieri su pucali na gume, ali nisu onesposobili automobil u bjekstvu. Bio je blokiran malo dalje, ali vozač nije dozvolio da bude priveden sve dok ga nisu onesvijestili. Javnost je obaviještena da je uhićeni počinitelj 39-godišnji Albanac.

Motivi njegovog ponašanja još nisu poznati, ali uspostavljene su mjere sigurnosti oko Vatikana odmah, po prethodnom protokolu, iako izgleda da meta zločinačkog ponašanja nije bila Sveta stolica niti njena država i da nije riječ o terorizmu.