''PRVI TENKOVSKI KORAK JE NAPRAVLJEN'' Stižu reakcije na odluku Njemačke o slanju tenkova Ukrajini

njemački tenk Leopard
AFP

Njemačka će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

Ta je odluka pokrenula niz reakcija, kako u Njemačkoj, tako i u zemljama Europske unije.

Britanski premijer Rishi Sunak pozdravio je odluku Njemačke da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu, za koje je rekao da će "ojačati obrambenu vatrenu moć Ukrajine zajedno s britanskim tenkovima Challenger 2".

"Zajedno ubrzavamo naše napore kako bismo osigurali da Ukrajina pobijedi u ovom ratu i osigura trajni mir", napisao je na Twitteru.

Sadržaj se učitava...

"Prvi tenkovski korak je napravljen"

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozdravio je vijest da će Njemačka poslati njegovoj zemlji borbene tenkove Leopard 2 i ponovio da ih treba "puno".

"Prvi tenkovski korak je napravljen", rekao je Andrij Jermak. "Sljedeća je 'tenkovska koalicija'. Trebamo puno Leoparda", dodao je.

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis također je pozdravio najavu njemačkog tenka na Twitteru. "Sad je službeno! Tanke schön", napisao je.

Sadržaj se učitava...

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pohvalio je odluku Njemačke da pošalje tenkove u Ukrajinu. "Odluka o slanju Leoparda u Ukrajinu veliki je korak u zaustavljanju Rusije. Zajedno smo jači", napisao je na Twitteru.

Sadržaj se učitava...