PRVA DAMA UKRAJINE Rusi zaplijenili stan Oleni Zelensky vrijedan 800 tisuća dolara

Olena Zelensky imovina krim

Rusija je zaplijenila stan supruge predsjednika Ukrajine Volodymyr Zelensky Olene Zelenski, a to je učinjeno zahvaljujući odluci Skupštine Krima koja je jednoglasno izglasala nacionalizaciju imovine ukrajinskih biznismena i političara na tom poluotoku.

Guverner Sergej Aksjonov istaknuo je da je zaplijenjeno više od 130 nekretnina, uključujući kina, tvornice, trgovačke centre, vinarije i bankarske strukture.

Imanje kupljeno od poslovnog tajkuna

Prošle je veljače krimska skupština izglasovala nacionalizaciju oko 500 nekretnina koje pripadaju ukrajinskim političarima i poslovnim ljudima. Navodno, prema nekim procjenama trosoban penthouse Olene Zelensky na obali Crnog mora u blizini odmarališta Jalta vrijedi 800.000 dolara.

Imanje je kupljeno od poslovnog tajkuna 2013. godine za nešto manje od 164.000 dolara. Nakon što je Zelensky pobijedio na predsjedničkim izborima u travnju 2019., Reuters je izvijestio da je cijena plaćena za nekretninu bila najmanje 50 posto ispod tržišne vrijednosti.

Odgovor na zakon

Zapljene su uslijedile kao odgovor na zakon uveden u Ukrajini prošle godine kojim je legalizirano oduzimanje imovine ruskih građana i poduzeća bez naknade.

"Dobit od prodaje nacionalizirane imovine, uključujući stan Zelenskog, bit će podijeljena obiteljima ruskih vojnika poginulih u napadu na Ukrajinu", rekao je predsjednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

U kolovozu je Kijev odobrio zapljenu više od 900 različitih nekretnina u ruskom vlasništvu u zemlji, u vrijednosti od 765 milijuna dolara.

Ruska državna i privatna imovina u zapadnim zemljama je od početka agresije na Ukrajinu zamrznuta ili konfiscirana u vrijednosti od više milijardi dolara.

SAD saveznici iz EU traže načine da osiguraju sredstva za obnovu Ukrajine.