Provokacija dana: Rusija probno ispalila projektil

interkontinentalni balistički projektil, RS-12M Topol, Rusija i Sjedinjene Države, sporazum o nuklearnom oružju, SS-25 Srp
Strateške raketne snage lansirale su RS-12M Topol projektil iz južne regije Astrahana a lažna bojna glava pogodila je svoj cilj u Kazahstanu, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Jegorov državnoj novinskoj agenciji RIA. Lansirno mjesto Kapustin Jar je blizu rijeke Volge oko 450 km istočno od granice s Ukrajinom.

Rusija i Sjedinjene Države potpisale su najnoviji od niza sporazuma koji ograničavaju broj ICBM-a 2010., ali je Moskva nagovijestila kako će se složiti s daljnjim smanjenjenjima u bliskoj budućnosti te poduzima mjere kako bi unaprijedila svoj nuklearni arsenal. Rusija je prije ispaljivanja obavijestila Sjedinjene Države o testiranju ICBM-a u skladu s obvezama Moskve prema sporazumu o nuklearnom oružju između dviju zemalja, rekao je američki dužnosnik.

Američki dužnosnik je rekao agenciji Reuters, uz uvjet da ostane neimenovan, kako je ruska obavijest o planiranom testu prethodila vojnoj intervenciji Rusije na Krimu. Predsjednik Vladimir Putin ističe kako Rusija mora održati nuklearne snage za odvraćanje djelomice zbog proturaketnog štita koji SAD gradi u Euopi za koji Moskva tvrdi da bi mogao ugroziti njezinu sigurnost. Dvadeset metara duga RS-12M poznata po NATO-ovim oznakama kao SS-25 Srp, prvi put je uvrštena u ruski arsenal 1985., šest godina prije propasti Sovjetskog Saveza, i konstruirana je da nosi nuklearnu bojnu glavu. Njezin domet je 10.500 km.

Hina