IRANSKE VLASTI TVRDE Uspješno smo testirali balistički projektil

iran,interkontinentalni balistički projektil,Raketa,izrael
reuters

Iran je uspješno izveo testiranje balističke rakete s potencijalnim dometom od 2.000 km, objavili su državni mediji u četvrtak, samo dva dana nakon što je načelnik izraelskih oružanih snaga spomenuo mogućnost "akcije" protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, tvrdi da je ovim oružjm sposoban dosegnuti baze svojih najvećih neprijatelja Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Reuters.

Unatoč protivljenju Sjedinjenih Američkih Država i Europe, Islamska Republika je rekla da će dalje razvijati svoj "obrambeni" raketni program.

"Naša poruka neprijateljima Irana je da ćemo obraniti zemlju i njezine postignuća. Naša poruka prijateljima je da želimo pomoći regionalnoj stabilnosti", izjavio je iranski ministar obrane Mohammadreza Ashtiani.

Državna televizija emitirala je nekoliko sekundi snimke za koju je rekla da prikazuje lansiranje nadograđene verzije iranske balističke rakete Khoramshahr 4 s dometom od 2.000 km (1.243 milja) i sposobnošću nošenja bojeve glave od 1.500 kg.

Državna novinska agencija IRNA izvijestila je da je ova raketa nazvana "Kheibar", što je referenca na židovsku tvrđavu koju su muslimanski ratnici osvojili u ranim danima islama.

"Karakteristike domaćeg projektila Kheibar uključuju brzo pripremanje i vrijeme lansiranja, što ga čini taktičkim oružjem uz to što je i strateško", navodi se.

Izrael, kojeg Islamska Republika ne priznaje, vidi Iran kao egzistencijalnu prijetnju. Iran tvrdi da su njegove balističke rakete važna sredstva odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i drugih potencijalnih regionalnih protivnika.

Izraelski vojni glasnogovornik nije komentirao takve događaje.

U utorak je najviši izraelski general iznio mogućnost vojne akcije protiv Irana, dok su napori šest svjetskih sila da obnove iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine zapeli od rujna prošle godine, uz rastući zapadni strah od iranskog ubrzanog napretka u nuklearnom području.

Sporazum, kojeg je Washington napustio 2018. godine, nametnuo je ograničenja na iranske nuklearne aktivnosti koja bi produžila vrijeme potrebno Teheranu za proizvodnju dovoljno fisilnog materijala za nuklearnu bombu, ako se odluči na to. Iran poriče da teži nuklearnom oružju.