PROIZVODI SADRŽAVALI AZBEST Farmaceutska kompanija platit će odštetu oboljelima od raka

Johnson&Johnson puder
Getty Images

Američki farmaceutski div Johnson&Johnson (J&J) izvijestio je da će rezervirati 8,9 milijardi dolara za nagodbu s tužiteljicama koje tvrde da su zbog azbesta u njegovom talku oboljele od raka.

Parnica oko pudera na bazi talka

J&J je priopćio da je njegova podružnica LTL Management LLC ponovno podnijela zahtjev za zaštitom od vjerovnika kako bi sud odobrio plan reorganizacije poslovanja koji će riješiti sva potraživanja iz parnice oko pudera na bazi talka, prenosi Hina.

Tužiteljice tvrde da su zbog upotrebe talka oboljele od raka na reproduktivnim organima i od mezotelioma.

Reutersova istraga pokazala je u prosincu 2018. da je J&J desetljećima znao za testove koji pokazuju da njegov talk ponekad sadrži kancerogeni azbest, ali je te informacije skrivao od regulatora i od javnosti.

J&J je tvrdio da su njegov dječji puder i drugi proizvodi od talka sigurni, da ne uzrokuju rak i ne sadrže azbest.

U utorak kompanija je priopćila da je kroz 25 godina spremna isplatiti 8,9 milijardi dolara, za 6,9 milijardi dolara više nego u 2021., kako bi ishodila povlačenje svih sadašnjih i budućih tužbi povezanih s talkom.

Zahtjev za zaštitom od vjerovnika podnijela je njezina podružnica LTL Management LLC dok J&J i njegove ostale podružnice nastavit će poslovati kao i obično.

"Tvrtka i dalje vjeruje da su tvrdnje (o talku) lažne i da nemaju znanstvenu vrijednost", ustvrdio je u utorak svjetski potpredsjednik za sudske sporove u J&J-u Erik Haas.

"Međutim, kao što je potvrdio stečajni sud, rješavanje takvih slučajeva u sustavu za odštetu trajalo bi desetljećima i nametnulo bi značajne troškove LTL-u i sustavu, a većina tužiteljica nikada ne bi dobila nikakvu naknadu", kazao je Haas.

LTL je osigurao pristanak 60 tisuća tužiteljica, ali odvjetnici koji zastupaju tisuće njih priopćili su u utorak da se protive nagodbi.

"Prividna nagodba ne pokriva ni medicinske račune većine žrtava", rekao je osnivač i partner u odvjetničkoj tvrtki Arnold &Itkin Llp Jason Itkin.

Prema novom prijedlogu nagodbe, tužiteljice kojima je rak dijagnosticiran do 1. travnja bile bi isplaćene najkasnije godinu dana nakon što sudac odobri plan reorganizacije poslovanja LTL-a, prema odvjetniku tužitelja.

Tužitelji kojima je dijagnoza postavljena kasnije imat će pristup novcu u idućih 25 godina.

U ovoj godini povlače proizvod iz ponude u cijelom svijetu

J&J je 2020. godine objavio da će prestati prodavati dječji puder s talkom u SAD-u i Kanadi zbog, kako su rekli, "dezinformacija" o proizvodu, a naknadno su izvijestili da će ga 2023. povući iz ponude u cijelom svijetu.