PROGNOZA ZA NAREDNE 2 GODINE Cijene bakra bi mogle eksplodirati, a stručnjaci navode i što je razlog

Bakar

Svjetske cijene bakra bi u naredne dvije godine mogle porasti za više od 75 posto zbog poremećaja u opskrbi i veće potražnje za ovim metalom, koji je potaknut rastom zanimanja za obnovljivu energiju, navodi se u izvješću istraživačke jedinice firme Fitch Solutions (BMI).

Zelena energetska trazicija i vjerojatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cijene bakra, dodaje se u izvješću, prenosi CNBC.

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posljedično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj cijeni, prenio je Bankar.me.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promjenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari City banke smtraju da je taj scenarij “izuzetno optimističan za bakar”.

City banka je u svom prosinačkom izvješću navela da će svjetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 milijuna tona do 2030. godine.

Ako se ovaj scenarij obistini, cijene bakra bi u 2025. godini mogle porasti na 15.000 dolara po toni.