Prodaja Hypa ovisi o sudskoj presudi

otvoreno pismo, kordinacija udruga, Hypo banka, Hypo banka, Hypo, hypo leasing, hypo poslovni portal, Hypo, slučaj Hypo, Hypo Alpe-Adria, Hypo banka

Spornim je zakonom izbrisano gotovo 900 milijuna duga s nižim prioritetom naplate, a banka je zadržala i 800 milijuna eura koje je isplatio nekadašnji vlasnik BayernLB za pokrivanje troškova njezina gašenja, piše Dnevni list.

Preuzimanje gubitaka

Austrija je u prosincu dogovorila prodaju balkanskog dijela Hypova poslovanja američkoj investicijskoj tvrtki Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za maksimalno 200 milijuna eura i prodaja se trebala zaključiti u drugom tromjesečju ove godine.

No, austrijski je ministar u intervjuu za časopis Falter povezao realizaciju transakcije s presudom ustavnog suda o zakonu iz prošle godine kojim se unatoč jamstvima Hypove matične zemlje Koruške nameću gubici pojedinim bančinim vjerovnicima s nižim prioritetom naplate. Presuda bi trebala biti donesena ove godine.

- Bude li zakon poništen, sve što smo tada srezali vraća se na početak, a u tom slučaju pod znak pitanja dolazi i prodaja Hypovih podružnica u jugoistočnoj Europi Adventu i EBRD-u - tumači Schelling. Ministrova glasnogovornica napominje da su se u razdoblju od potpisivanja do zaključivanja otvorila određena pitanja i da su kupci upozorili na određene stavke koje bi valjalo uzeti u obzir ako postanu aktualne. Nije pobliže navela o čemu je riječ.

Brojni prigovori

Glasnogovornik američke kompanije izrazio je pak uvjerenje da će prodaja biti zaključena "sukladno dogovoru svih strana".

Nedavno je i njemačka banka BayernLB "prigovorila" Austriji zbog procedure prodaje mreže posrnule banke Hypo Alpe-Adria u jugoistočnoj Europi, u sklopu koje gubi pravo suodlučivanja o sudbini nekadašnje imovine. Iz njemačke su banke također ponovili da im pripada 2,4 milijarde eura kredita koje su imali u Hypu u trenutku nacionalizacije. Austrija odbija isplatiti taj novac, tvrdeći da ga treba tretirati kao dionički kapital, s obzirom na teške probleme u Hypu. Inače, prema prvim planovima, ugovor o prodaji Adventu i EBRD-u trebao je biti potpisan do 27. studenog prošle godine, no to se nije dogodilo.