Roman Abramovič poslao ponudu za kupnju Hypo Alpe-Adria banke

Roman Abramovič, Hypo Alpe-Adria, Hypo banka, Hypo

Kao jedan od zainteresiranih kupaca pojavio se i ruski multimilijarder Roman Abramovič, odnosno financijska grupacija sa sjedištem u Londonu Milhouse Capital Investment Group, piše Dnevni list.

Ruski milijarderi

Osim fonda Advent International, jednog od najvećih američkih investicijskih fondova koji u ovaj posao želi ući zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) s kojom je ušao u konzorcij, relativno je iznenađenje što se, prema pisanju lista Die Presse, u utrku za kupnju Hypa na Balkanu uključio i financijski Milhouse Capital Investment Group.

Radi se o financijski jakoj, ali široj javnosti manje poznatoj grupaciji koja je upravljala imovinom ruskog multimilijardera Romana Abramoviča, a danas je i pod utjecajem Ralpha Dodta, jednog njemačkog investitora ruskog podrijetla.
Grupacija raspolaže s 42 kompanije-kćerke i ima kapital od 4,2 milijarde eura, a ima udjele i u četiri banke - od kojih su dvije u SAD-u, jedna u Aziji i jedna u Južnoj Americi. Osim za Hypo banku, ova grupacija zainteresirana je i za preuzimanje jedne banke u Izraelu.

Ozbiljne ponude

Za kupnju mreže banaka u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori stiglo je sedam ponuda.
Kao najozbiljniji kupci ranije su se spominjali bugarski oligarh i vlasnik Corpbanke (Korporativna banka) Cvetan Vasilev te ruski oligarh Igor Kim, koji je vlasnik Expobanke koja je u siječnju od njemačke Landesbank Baden-Wuerttemberg banke kupila njezino poslovanje u Češkoj, a ranije od britanskih, španjolskih i američkih banaka i investicijskih fondova, među kojima su Barclays, WestLB, Morgan Stanley i Santander, dijelove poslovanja u Rusiji koje se raširilo i na susjednu Latviju. No, austrijski mediji, među kojima i ugledni bečki Die Presse, navode kako austrijska vlada, koja je stopostotni vlasnik Hypo Alpe-Adria banke, odbija ozbiljno razmatrati dvije navodne ponude. Problem za austrijsku vladu je što, po nalogu Europske komisije još iz prošle godine, mora naći kupca za balkansku mrežu Hypo Alpe-Adria banaka do sredine 2015. Austrija se pak želi "riješiti" ovog utega čim prije - ako ne ovog ljeta, a onda do kraja godine. No, austrijski mediji navode kako su pristigle ponude loš posao za državu, jer nijedan od ponuđača ne želi platiti očekivanih 500 milijuna eura.