PODIGNUTA OPTUŽNICA Kako je Mostarac na prijevaru uzeo 165 000 KM, a pri tome je stvorio zločinačku organizaciju

Konvertibilne marke stotke
Ilustracija

Nakon 16 godina podignuta je optužnica za jedno kazneno djelo, a koje je izvršila osoba iz Mostara. Naime, kako se navodi iz Tužiteljstva Brčko distrikta, Predrag V. (60) iz Mostara je optužen da je kao pripadnik zločinačke organizacije, podizanjem kredita s lažnim podacima prevario mikrokreditnu organizaciju (MKO) 'Eki' i tadašnju Hypo Alpe Adria banku za 165.000 KM.

Protiv njega je optužnicu podiglo Tužiteljstvo Brčko distrikta koje ga tereti za produženo kazneno djelo 'Prijevara' i 'Udruživanje u zločinačku organizaciju'.

Prema optužnici, Predrag V. je kao direktor poduzeća 'Orlov Kuk' iz Bijeljine osobno kao jamac stvorio uvjete za podizanje kredita korisnicima koji su bili kreditno nesposobni i bez imovine. Navodi se da je tako podignuto pet kredita po 30.000 i jedan od 15.000 KM.

Prema optužnici, Predrag V. je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike mikrokreditne organizacije i banke da isplaćuju kredite. Kako se navodi sve se događalo u razdoblju od 3. kolovoza do 6. prosinca 2007. godine, a Predrag V. je djelovao u suradnji i zajedno sa Draganom T., Vladimirom P., Željkom P. u namjeri da sebi i drugom pribavi protupravnu imovinsku korist kod mikrokreditne organizacije 'Eki' filijala Brčko i Hypo Alpe Adria banke Tuzla.

U optužnici stoji da su osobe koje su podizale kredite bili samo formalni korisnici i da su za svoje postupanje dobivali po 1.000 KM, dok su ostatak novca od kredita predavali članovima zločinačke organizacije.

Dana 3.8.2007. godine kao jamac osobno i kao direktor navedenog poduzeća koje je samo formalno egzistiralo, svjestan da D.T. nije kreditno sposoban i da neće vratiti kredit, u dogovoru sa Vladimirom P. i Željkom P., jamčio za dizanje kredita D. T. kod MKO 'Eki' Brčko, u iznosu od 30.000 KM,  znajući da D. T. neće vratiti kredit, a da on kao jamac neće namiriti nastalu štetu, te je time lažnim prikazivanjem doveo u zabludu službenike MKO 'Eki' Brčko, nakon čega je D. T. podigao navedeni iznos kredita, dok je za naknadu od 1.000 KM, predao ostatak novca Vladimiru P.

Zatim, dana 16.8. iste godine je Predrag V. u dogovoru sa Vladimirom P. dao dokumentaciju za jamca kredita M. G., lažno ga prikazujući kao zaposlenika svog poduzeća, čime je doveo u zabludu službenike MKO 'Eki' Brčko, iako svjestan da S. D. nije kreditno sposoban i nema namjeru vratiti kredit, naveo službenike da na štetu MKO 'Eki' Brčko odobre kredit, nakon čega su službenici uz pomoć ovakve dokumentacije odobrili kredit S. D., koji je na svoje ime podigao kredit u iznosu od 30.000 KM.

Samo dan poslije (17.8.2007.) Predrag V. kao jamac osobno, svjestan da B. K. nije kreditno sposoban i da neće vratiti kredit, a da on kao jamac neće namiriti nastalu štetu, u dogovoru sa Vladimirom P. i Željkom P., jamčio za dizanje kredita kod oštećene MKO 'Eki' Brčko u iznosu od 30.000 KM, a koji zahtjev za podizanje kredita je ispunio Željko P. sa neistinitim podacima, te je lažnim prikazivanjem službenike MKO 'Eki' doveo u zabludu, nakon čega je B. K., ne znajući tko su žiranti koji su jamčili za dizanje ovog kredita, podigao iznos kredita nakon čega je za naknadu od 1.000 KM predao ostatak novca preko posrednika M. P., Vladimiru P.

Potom, dana 10. rujna 2007. godine Predrag V.  kao direktor poduzeća 'Orlov Kuk' svjestan da M. S. nije kreditno sposoban i da neće vratiti kredit, a da on kao jamac neće namiriti nastalu štetu, u dogovoru sa Vladimirom P. i Željkom P., jamčio za dizanje kredita kod oštećene MKO 'Eki' Brčko u iznosu od 30.000 KM, koji zahtjev za dizanje kredita je ispunio Željko P. sa neistinitim podacima, te je lažnim prikazivanjem doveo u zabludu službenike MKO 'Eki' nakon čega je M. S., podigao iznos kredita.

6. prosinca 2007. godine Predrag V. kao direktor navedenog poduzeća u dogovoru sa Draganom T. i Vladimirom P., dao lažnu dokumentaciju za jamstvo kredita, čime je doveo u zabludu službenike MKO 'Eki' Brčko, te time naveo službenike da na štetu MKO 'Eki' Brčko na osnovu lažnih podataka i lažne dokumentacije odobre kredit, znajući da D. T. nema namjeru vratiti kredit, čime je na osnovu ovakve dokumentacije omogućio D. T. da na svoje ime podigne kredit u iznosu od 30.000 KM.

U mjesecu srpnju 2007. godine, kao direktor poduzeća d.o.o. 'Orlov Kuk' Bijeljina koje je samo formalno egzistiralo, u dogovoru sa Branislavom T. i Draganom T., dao dokumentaciju za M. T. nositelja kredita, lažno ga prikazujući kao zaposlenika svog poduzeća, čime je doveo u zabludu službenike Hypo Alpe Adria banci, filijala Tuzla, iako svjestan da M. T. nije kreditno sposoban i nema namjeru vratiti kredit, naveo službenike da na štetu Hypo Alpe Adria banke Tuzla odobre kredit, nakon čega su službenici uz pomoć ovakve dokumentacije odobrili kredit M. T., koji je na svoje ime podigao kredit u iznosu od 15.000 KM.

Kako je navedeno iz Tužiteljstva Brčko distrikta, za navedeno kazneno djelo može se izreći zatvorska kazna od tri godine ili teža kazna.