PRIHVATILA VIŠE OD MILIJUN IZBJEGLICA Angela Merkel primila nagradu za mir

Angela Merkel
CNN

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u srijedu UNESCO-vu nagradu za mir Felix Houphouet-Boigny na prigodnoj svečanosti u glavnom gradu Bjelokosne Obale, zbog odluke da 2015. u svoju zemlju primi velik broj izbjeglica.

"Odbor je htio odati priznanje odvažnoj odluci koju ste donijeli 2015. o prihvatu više od milijun izbjeglica (...) dok su istodobno toliki pozivali na zatvaranje Europe. Vi ste u tom trenutku bili oličenje političke hrabrosti", rekla je Audrey Azoulay, glavna direktorica UNESCO-a, u srijedu u prigodi predaje nagrade, prenosi Hina.

"Poštovati, čuvati i s drugima dijeliti ljudska prava je zadaća svih nas. Odlučili smo poštovati ta načela u našoj migracijskoj politici. A to je bilo moguće samo zato što su mnogi zasukali rukave na terenu", uzvratila je Merkel za govornicom zaklade Felixa Houphouet-Boignyja, koja je dobila ime po prvom predsjedniku Bjelokosne Obale koji je umro 1993.

Merkel, koja je 16 godina vodila Njemačku, primila je 2015. i 2016. više od 1,2 milijuna izbjeglica i azilanata na vrhuncu migrantske krize koju je poticao rat u Siriji.

"Unatoč protivljenju javnosti, odlučili ste otvoriti njemačke granice za izbjeglice koji su bježali s područja sukoba. Podsjetili ste sve svjetske čelnike na obvezu solidarnosti prema svim ljudskim bićima", istaknuo je pak predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara.

Oko 2.000 ljudi bilo je pozvano na dodjelu ove nagrade koja je uvedena 1989. a dosad su je dobili među ostalima Nelson Mandela, Yasser Arafat, Yitzhak Rabin i Francois Hollande.

Kongoanska aktivistkinja za ljudska prava Julienne Lusenge primila tom prigodom priznanje za rad sa ženama žrtvama spolnog nasilja u Demokratskoj Republici Kongu koje joj je dodijelio odbor kojim je predsjedao njezin sunarodnjak i dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege.