Prestaju ratovati nakon 52 godine!

FARC , Kolumbijska vlada, gerilska skupina , FARC , Juan Manuel Santos, Juan Manuel Santos, Kolumbijski predsjednik, Nobelova nagrada za mir.
Kolumbijska vlada i gerilska skupina FARC potpisali su u četvrtak u Havani povijesni sporazum o prekidu vatre, približivši se okončanju posljednje značajnije ljevičarske pobune u Latinskoj Americi nakon više od pet desetljeća ratovanja.
Sporazum, rezultat trogodišnjeg pregovaranja, trebao bi stupiti na snagu nakon potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma. Zemlje koje su posredovale u ovom povijesnom dogovoru su priopćile da su i Kolumbija i FARC pristali položiti oružje unutar 180 dana od konačnog mirovnog sporazuma.
Sporazumom su uspostavljeni modaliteti o "razoružanju, jamstvu sigurnosti za gerilce i borbi protiv organiziranog kriminala".
U desetljećima dugom građanskom ratu poginulo je više od 220.000 ljudi a milijuni su morali napustiti svoje domove.
Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rekao je da bi konačni mirovni sporazum mogao biti potpisan sljedećeg mjeseca. "Danas je povijesni dan za našu zemlju nakon više od 50 godina sukoba, mrtvih, atentata i boli. Stavili smo točku na oružani sukob s FARC-om", rekao je na službenoj ceremoniji u Havani. "Konačni sporazum potpisat ćemo u Kolumbiji", dodao je.
Potpisivanju sporazuma o prekidu vatre uz Santosa je sudjelovao zapovjednik FARC-a Rodrigo Londono a svečanosti u Havani nazočili su i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, te predsjednici Kube, Venezuele i Čilea i norveški ministar vanjskih poslova.
"Neka danas bude posljednji dan rata", rekao je Londono, bolje poznat po ratnom imenu Timošenko. "Blizu smo konačnog sporazuma", dodao je.
Bijela kuća odmah je pozdravila sporazum koji, po njoj, otvara put okončanju sukoba starog pola stoljeća.
"Iako izazovi ostaju u trenutku kada dvije strane nastavljaju pregovarati o konačnom mirovnom sporazumu, današnja najava predstavlja važan napredak prema okončanju sukoba", rekla je Susan Rice, savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame.

Hina