VIDEO  Preminuo Đorđe Balašević

Preminuo Đorđe Balašević
Zoran Lončarević/RAS Srbija

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, javlja Kurir.

Podsjetimo, Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća.

Prije nekoliko dana izvor blizak obitelji otkrio je da se Balašević osjeća dobro i da se šali sa liječnicima, međutim, po posljednjim informacijama slavni Vojvođanin preminuo je na Infektivnoj klinici u Novom Sadu.

Sadržaj se učitava...

Balašević je rođen 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Godine 1977. pristupa akustičarskoj grupi 'Žetva' sa kojom, iste godine snima hit pjesmu 'U razdeljak te ljubim' i ostvaruje svoj prvi uspjeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspjeh za jugoslovenske standarde.

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom 'Pub' sa kojim bilježi zapažen uspjeh, navodi Kurir. Zatim slijedi ploča pod nazivom 'Celovečernji the Kid' snimljena 1983. godine. Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirirana folklorom Meksika. Travnja 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003. na kojem se istaknula pjesma 'Slovenska'. 

 Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček. Naredne, 1984. godine u suradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom 'Celovečernji Kid'. Sa sljedećim albumom 'Bezdan', Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora.

Sljedeći album 'Panta rei' prati izuzetno loše kritike, koje se podudaraju sa teškim razdobljem kroz koji je novosadski kantautor u privatnom životu prošao. Naredna ploča, 'Tri posleratna druga', koja je dobila podnaslov 'Muzika iz istoimenog romana' i koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspjeh. Na pomenutoj ploči, koja je doživjela dobre kritike, nalazi se jedna od najljepših balada koje je Balašević snimio - 'D–mol'.

U vrijeme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album 'Marim ja...'. Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pjesmama 'Nevernik', 'Divlji badem', 'Ringišpil'... Krajem 1993. godine snima album 'Jedan od onih života'; album izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirirane ratnim tragedijama.

Poslije malo duže pauze 1996. godine, objavljuje album pod nazivom 'Naposletku'. Nove pjesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa.

2000. godine Balašević objavljuje politički album pod naslovom desetljeća koja je iza nas – 'Devedesete'. Na tom albumu on daje javnu osudu jednog vremena, jednog izgubljenog vremena, za jednu generaciju, umjesto na nostalgične i ljubavne pjesme na koje je navikao svoju publiku, na ovom albumu je ostala zabilježena pjesma 'Živeti slobodno' koja ujedno i predstavlja himnu petooktobarskih promjena u kojima je i Balašević imao svoje aktivno učešće.

Ljubavne pjesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj mjeri su nadoknađene krajem 2001. godine., kada je snimljen album 'Dnevnik starog momka' koji je posvetio svojoj supruzi Olji.