GODIŠNJICA Dvije godine od smrti Balaševića, evo kako je govorio devedesetih ...

Đorđe Balašević
RTL

Prije dvije godine preminuo je Đorđe Balašević. Legendarni novosadski kantautor preminuo je 19. veljače 2021. godine. Index je u suradnji sa 'Yugopapirom' objavio intervju sa Balaševićem koji je upriličen u siječnju 1990. godine. Prenosimo dio tog intervjua.

Postoji li neka pjesma koja je bila politički nepodobna i za koju ti je trebalo nešto više hrabrosti...?

"To su oni tekući problemi, koji se događaju i događat će se. Kad pišem tekstove - ne razmišljam jesu li podobni ili nisu. To se nikada ne zna. Evo, recimo, ploča 'Bezdan' bila je savršena, vedra i optimistična. Ali, na njoj je bilo zabranjenih pjesama: 'Narodnjaci' i 'Stari orkestar'. Neke radiostanice prestale su ih puštati.

Dobro, de, da ne bude neke, negdje, netko... Bilo je to na Radio Sarajevu. 'Stari orkestar' je pjesma posvećena staroj garnituri, koja je odsvirala svoje poslije određenog razdoblja.

Bilo je i nekih pjesama koje se generalno odnose na političare, na ljude koji se dokopaju vlasti. Takva je pjesma 'Oni', koja je bila relativno pipava. Međutim, nije bilo nekih službenih zabrana. Na to se vrlo dobro pazi kod nas".

Balašević o glazbi kad je bio tinejdžer: "Što se glazbe tiče, oni 'čupavci i padavičari', 'Beatlesi', kako bi moji roditelji govorili, bili su - first class. Naravno, meni je bilo strašno kako to da moji roditelji ne shvaćaju tko su 'Beatlesi'! A danas se ja skoro isto tako ponašam kad su heavy metalci u pitanju. 

U ono vrijeme i ja sam se ložio na 'Deep Purple', 'Led Zeppelin', 'Black Sabbath', Alicea Coopera. I to su bili sve neki macho tipovi. To su oni tipovi od kojih se moj ćale, svaki put kad bi ulazio u moju sobu, dobro trgao. Sad, odjednom, ja se kao nešto zgražavam; kao, smetaju mi nešto oni feminizirani, s ofarbanim kosicama, napuderani, istetovirani tipovi, heavy metalci".

Cijeli tekst iz tog vremena, a koji se odnosi i na današnje doba, možete pročitati ovdje.