PREDLAŽU SE STROŽE KAZNE Europska unija želi uskladiti kaznene zakone u borbi protiv korupcije

korupcija,Europska unija,kazneno djelo,kazneni zakoni,Ylva Johansson
pexels

Europska izvršna vlast želi uskladiti kaznene zakone protiv korupcije diljem Unije kao dio širih mjera protiv mita, zlouporabe službenog položaja i nezakonitog bogaćenja. Prema predloženom nacrtu direktive, pronevjera sredstava, trgovanje utjecajem, zlouporaba ovlasti, nezakonito bogaćenje i ometanje pravde u slučajevima korupcije bili bi usklađeni kazneni prekršaji u svim zemljama članicama. Podmićivanje je trenutno jedino kazneno djelo korupcije jednako tretirano na razini EU-a.

Prijedlog bi uspostavio zajedničke definicije koruptivnih djela kako bi se olakšala suradnja policije u međudržavnim slučajevima, korak koji se smatra ključnim u borbi protiv organiziranog kriminala, jer većina velikih kriminalnih skupina djeluje u tri ili više zemalja. Kazne se razlikuju između država članica,  neke od njih sankcioniraju sve oblike koruptivnog ponašanja, dok u nekim od njih korupcija i dalje cvjeta.

Ylva Johansson, povjerenica EU-a za unutarnje poslove, izjavila je da se protiv korupcije mora usvojiti više europskoga pristupa. Založila se za "znatno strože" minimalne kazne za koruptivne prekršaje. Prema prijedlogu, države članice morale bi imati agenciju za borbu protiv korupcije i surađivati s proširenom europskom mrežom protiv korupcije.