POSJET SAD-u Zelenski održao govor u američkom Kongresu, stigla i prva reakcija Rusije

Volodimir Zelenski
Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog prvog inozemnog posjeta od početka rata američkom je Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu, prenosi Hina.

Zelenski se ranije u Bijeloj kući sastao s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao Amerikance i svijet da nastave podržavati Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa čiji su donji dom na izborima u studenom preuzeli republikanci.

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, no republikanci, koji će 3. siječnja preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, izrazili su zabrinutost oko cijene te pomoći.

''Vaš novac nije milostinja''

Dio republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dan novac.

"Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju s kojim postupamo na najodgovorniji način", rekao je Zelenski na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno.

Zelenski je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije.

"Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto... ovog Božića", rekao je.

"Rusija bi mogla zaustaviti svoju agresiju, zaista, kad bi htjela. Ali možete ubrzati našu pobjedu", rekao je pa dodao da je dan prije leta u Washington posjetio grad Bahmut na prvoj liniji fronta u Donbasu. Zelenski je regiju opisao kao "natopljenu krvlju", a onda je razvio zastavu iz razorenog Bahmuta.

"Rusi koriste sve što imaju protiv Bahmuta i drugih naših lijepih gradova. Okupatori imaju značajnu prednost u topništvu, imaju prednost u municiji, imaju puno više projektila i aviona nego što smo mi ikad imali", istaknuo je Zelenski.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken najavio da će Sjedinjene Države dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući napredni sustav protuzračne obrane Patriot koji će joj pomoći u obrani od ruskih projektila.

Reakcija Rusije

Posjet ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim Državama pokazao je da on i američko vodstvo ne žele mir i da nisu spremni za njega, rekao je ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov.

"Posjet Zelenskog ovdje te razgovori u Washingtonu pokazali su da ni američka administracija niti Zelenski nisu spremni za mir", rekao je Antonov, prenosi Sputnjik.

"Lažne su teze koje se pojavljuju u američkim medijima da Rusija nije zainteresirana za postizanje mira", rekao je, dodavši da je stav Moskve više puta iznio ruski predsjednik.

Posjet Zelenskog Sjedinjenim Državama pokazao je da su izjave Washingtona o izbjegavanju izravnog sukoba s Moskvom "prazna fraza", rekao je Antonov.

"Posjet Zelenskog Washingtonu, insceniran u holivudskom stilu, naposljetku je potvrdio da su pomirljive izjave administracije o nepostojanju namjere ulaska u sukob s Rusijom ‘prazna fraza‘", rekao je Antonov u izjavi koju je prenijelo ruski veleposlanstvo.

Veleposlanik je dodao da se posjet može shvatiti kao najava potrebe da se ukrajinski sukob dovede do potpune pobjede nad Rusijom.

"Uglavnom, uz salve pljeska i sarkastične podsmijehe, najavljena je potreba nastavka ‘proxy rata‘ protiv naše zemlje. Do potpune pobjede nad nama", rekao je Antonov, dodavši da se "kolosalni resursi, oružje i obavještajni kapaciteti iskorišteni da se to postigne. Manijakalna ideja o ‘porazivanju Rusa na bojnom polju‘ je u prvom planu. Neki zakonodavci čak tvrde da se Ruska Federacija može osvojiti u tri dana."

Antonov je, nakon najave Washingtona o isporuci raketnih obrambenih sustava Patriot Kijevu, rekao da ruska vojska sustavno uništava zapadno oružje u Ukrajini.

"Ovdje u Washingtonu ne mogu ne shvatiti da naša vojska sustavno uništava zapadno oružje", rekao je Antonov.

Ruski veleposlanik je rekao da će raketni sustavi biti poslani u Ukrajinu unatoč upozorenjima iz Moskve i izrazio zabrinutost oko toga hoće li zapadni stručnjaci održavati sustave kojima Ukrajinci nemaju vještine za upravljanje.

‘‘Mislim da su svi dobro svjesni kakva sudbina može čekati osoblje koje bi upravljalo tim sustavima u Ukrajini‘‘, rekao je Antonov.

"Želio bih naglasiti da smo na svim razinama u više navrata pokušavali i pokušavamo apelirati na zdrav razum. Naglasili smo da provokativne akcije SAD-a stalno vode ka eskalaciji čije je posljedice čak i nemoguće zamisliti. Na primjer, nagađanja o hipotetskoj isporuci projektila ATACMS i bespilotnih letjelica dugog dometa Ukrajincima su predmet velike zabrinutosti", rekao je veleposlanik.

Antonov je rekao da Washington "snosi punu odgovornost za pokretanje ukrajinskog sukoba 2014.", dodajući da je "svih ovih godina Washington tvrdoglavo ignorirao, ili se pravio da ne primjećuje, nehumane zločine kijevskog režima protiv ruskog stanovništva Ukrajine".