PORUKA IZ EU Rusiji prijete nove sankcije 'teške' najmanje 10 milijardi eura

Novac Euri
Pixabay/Ilustracija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je potreban daljnji pritisak, a prijedlozi uključuju zabranu uvoza ugljena iz Rusije u vrijednosti od četiri milijarde eura godišnje i potpunu zabranu transakcija na četiri ključne ruske banke, uključujući drugu po veličini u zemlji, VTB.

"Danas predlažemo da napravimo korak dalje kada su sankcije u pitanju. Proširit ćemo sankcije kako bi još više izvršili pritisak na rusku ekonomiju", rekla je, javlja Reuters.

EU će također zabraniti ruskim plovilima pristup lukama EU, iako će postojati izuzeća za poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energiju, objavila je Fena.

EU će također zabraniti ruske i bjeloruske prijevoznike u cestovnom prometu i zabraniti prodaju Rusiji kvantnih računala, naprednih poluvodiča, osjetljivih strojeva i transportne opreme u vrijednosti od 10 milijardi eura godišnje.

Von der Leyen je rekla da će blok od 27 zemalja također zaustaviti uvoz ruskog drveta i cementa, kao i morskih plodova i pića u ukupnoj vrijednosti od oko 6 milijardi dolara godišnje.

Njime će se isključiti ruske kompanije iz tendera za javnu nabavu u zemljama EU i dodati još pojedinaca na popis ljudi čija će imovina u EU biti zamrznuta i kojima neće biti dopušten ulazak u EU.