POPUSTILI PRED ZAPADOM Srbi na sjeveru Kosova uklonit će barikade

Kosovo blokada ceste
Telegraf

Srbi koji su na sjeveru Kosova blokirali prometnice u proteklih 19 dana u znak prosvjeda protiv uhićenja bivšeg policajca, počet će uklanjati barikade u četvrtak ujutro, rekao je u srijedu navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prenosi Hina.

''To je dug proces. Potrajat će neko vrijeme'', rekao je Vučić nakon sastanka Srba sa sjevera Kosova u srbijanskom gradu Raški.

Dejan Pantić, bivši policajac čije je uhićenje potaknulo nasilne prosvjede srpske manjine na Kosovu, pušten je iz pritvora i smješten u kućni pritvor po odluci ureda javnog tužitelja u srijedu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je ranije etničke Srbe na Kosovu da prekinu prosvjede protiv vlade u Prištini, uvjeravajući ih da će biti imuni na kazneni progon, objavio je srbijanski dužnosnik.

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivene nikad jače garancije SAD-a i EU-a da nitko od Srba koji su prosvjedovali na Kosovu te podizali barikade neće biti procesuiran ili uhićen.

Petković je kazao kako su dobivena i jamstva da kosovske sigurnosne snage ne mogu na sjeverno Kosovo bez prethodne suglasnosti zapovjednika KFOR-a i predstavnika lokalnog stanovništva.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru da uklone barikade, naglasio je Petković.

Kosovo je jučer zatvorilo najveći granični prijelaz nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane kako bi podržali svoje sunarodnjake na Kosovu u odbijanju priznanja neovisnosti zemlje.

Uz druga dva prijelaza na granici prema Srbiji, zatvorena zbog sličnih prosvjeda od 10. prosinca, samo tri ulazne točke između dviju zemalja ostaju otvorene.

Najnoviji prosvjed slijedio je nekoliko sati nakon što je Srbija rekla da je svoju vojsku stavila u najviši stupanj pripravnosti nakon višetjednih eskalacija napetosti između Beograda i Prištine.

Srbi u Srbiji kamionom i traktorima jučer su blokirali cestu u blizini prijelaza Merdare na istočnoj granici Kosova, izvijestili su beogradski mediji.

Ta blokada sprečava tisuće Kosovara, koji rade drugdje u Europi, da se vrate kući na odmor.

Oko 50.000 Srba koji žive na etnički podijeljenom sjevernom Kosovu odbijaju priznati vladu u Prištini ili status Kosova kao zemlje odvojene od Srbije. Imaju podršku mnogih Srba u Srbiji i njezine vlade.

''Ako ste već ušli u Srbiju, onda morate koristiti druge granične prijelaze... ili ići preko Sjeverne Makedonije'', objavilo je kosovsko ministarstvo vanjskih poslova na Facebook stranici, najavljujući zatvaranje prijelaza Merdare.

Zatvaranje je stupilo na snagu u ponoć, iako je prijelaz očito već bio neprohodan.

Ulazna točka Merdare najvažnija je na Kosovu za cestovni teretni promet.

Od 10. prosinca, Srbi na sjevernom Kosovu razmijenili su vatru s policijom i podignuli više od deset blokada cesta u i oko Mitrovice.

Njihova akcija slijedila je nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca zbog navodnog napada na policajce.

Jučer su na sjeveru postavljene još dvije blokade.

Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998./99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio etničke Albance.

Vlada u Prištini zatražila je od NATO-ovih mirovnih snaga u zemlji, KFOR-a, da ukloni barikade.

Ali KFOR nema ovlasti djelovati na srpskom tlu. Srbijanski portali navode da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras trebao posjetiti užareno područje.

Bivši srpski policajac bit će u kućnom pritvoru

Bivši srpski policajac Dejan Pantić čije je uhićenje pojačalo napetosti između Prištine i Beograda, bit će pušten iz zatvora i stavljen u kućni pritvor, rekao je danas Reutersu glasnogovornik suda u Prištini.

Pantićevo preseljenje u kućni pritvor moglo bi pomoći u smirivanju napetosti, kaži promatrači, budući da je njegovo oslobađanje jedan od glavnih zahtjeva kosovskih Srba.

Pantić je uhićen 10. prosinca pod optužbom da je na prethodnom prosvjedu napao policajce.

Njegovo pritvaranje potaknulo je napetosti između kosovske vlade i etničke srpske manjine koja je blokirala ceste na sjeveru zemlje tražeći Pantićevo puštanje.

KFOR poziva na dijalog

NATO-ova misija na Kosovu, KFOR, danas je priopćila da podupire dijalog svih strana u cilju smirivanja napetosti na sjeveru zemlje.

''Najvažnije je da svi uključeni izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili poteze koji mogu izazvati napetosti i eskalirati situaciju'', rekao je general bojnik Angelo Michele Ristuccia u izjavi.

''Rješenja treba tražiti kroz dijalog'', dodao je.

Kremlj je uz Beograd, ali negira optužbe da Rusija raspiruje napetosti na Kosovu

Kremlj je danas naveo da podržava pokušaje Srbije da zaštiti etničke Srbe na sjevernom Kosovu, ali je odbacio optužbe Prištine da Rusija raspiruje napetosti kako bi posijala kaos na Balkanu.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da Srbija, pod utjecajem Rusije, želi destabilizirati Kosovo, što je odbacio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

''Srbija je suverena država i apsolutno je pogrešno u ovome tražiti destruktivan utjecaj Rusije'', rekao je Peskov.

''Srbija je suverena država i prirodno je da štiti prava Srba koji žive u blizini u tako teškim uvjetima i prirodno je da oštro reagira kada se ta prava krše'', dodao je.

''Imajući vrlo bliske savezničke odnose, povijesne i duhovne odnose sa Srbijom, Rusija vrlo pažljivo prati što se događa, kako se poštuju i osiguravaju prava Srba'', rekao je Peskov.

''I naravno, podržavamo Beograd u akcijama koje se poduzimaju'', dodao je. 

Njemačka traži uklanjanje barikada na granici Srbije i Kosova

''Njemačka je zabrinuta zbog napetosti između Srbije i Kosova i trenutačno je usredotočena na napore da se uklone barikade duž njihovih granica'', rekao je danas glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

''Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju se ukloniti što je prije moguće'', rekao je glasnogovornik.

''Nacionalistička retorika, kakvu smo čuli iz Srbije posljednjih tjedana, potpuno je neprihvatljiva'', istaknuo je on dodajući da je Berlin zabrinut zbog pojačane srpske vojne nazočnosti u blizini granice.

EU i SAD zabrinjava situacija na sjeveru Kosova

Europska unija i Sjedinjene Države zabrinute su zbog situacije na sjeveru Kosova i pozivaju suparničke strane na deeskalaciju napetosti, navodi se u današnjem zajedničkom priopćenju.

SAD i EU u zajedničkom priopćenju navode da rade sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na pronalasku političkog rješenja.

''Pozivamo sve na maksimalnu suzdržanost, hitno poduzimanje mjera za bezuvjetnu deeskalaciju situacije i suzdržanost od provokacija, prijetnji i zastrašivanja'', priopćeno je.