PFIZER TUŽIO MAĐARSKU Zbog rata u Ukrajini Mađari odbijaju platiti cjepiva za Covid

Orban cjepivo

Pfizer je zajedno sa svojim partnerom BioNtechom pokrenuo pravni postupak protiv mađarske vlade zbog isporuke cjepiva za COVID-19. Postupak je započeo još u siječnju ove godine, pokazuje sudski dokument do kojeg je došao Politico.

Glasnogovornik farmaceutske tvrtke potvrdio je da se slučaj odvija na belgijskom sudu.

“Razgovori s vladom u Budimpešti se nastavljaju”, istaknuo je.

Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje 3 milijuna doza BioNTech/Pfizer cjepiva u vrijednosti od oko 60 milijuna eura. Spor je započeo u studenom 2022. kada je Mađarska obavijestila Pfizer da ne namjerava platiti farmaceutskoj tvrtki. Kao razlog naveli su rat u Ukrajini.

Prvo ročište na kojem je sudac odbacio Pfizerov zahtjev za brzom presudom održano je u ožujku. Slučaj od tada nije napredovao.

Pfizerova tužba protiv Mađarske slična je onoj koju je farmaceutska kompanija pokrenula protiv Poljske. Spor se u ovom slučaju vodi oko 60 milijuna doza koje je država odbila prihvatiti u travnju prošle godine. Sud u Bruxellesu održao je kratko prvo ročište te su obje strane dogovorile odgodu do 30. siječnja.

Rumunjski tužitelji pak žele ukinuti imunitet bivšem premijeru Florinu Cîțuu i dvojici ministara zdravstva, tvrdeći da su kupili previše cjepiva i time oštetili državu za više od milijardu eura.

Belgijski lobist Frédéric Baldan podnio je kazneni postupak protiv predsjednice Komisije Ursule von der Leyen zbog njene uloge u pomaganju u posredovanju u najvećem ugovoru o cjepivu u Europskoj uniji, za milijardu doza. Mala belgijska politička stranka Vivant i tri lokalna zastupnika pridružili su se postupku, prenosi Danas.hr.