PARLAMENTARNI PRESEDAN Zaštita okoliša postaje dio Ustava

italija, zaštita okoliša, ekologija

"Talijanski parlament usvojio je u utorak zakon kojim je zaštita okoliša dio Ustava, na glasanju koje su političari i aktivisti ocijenili kao značajan za budućnost zemlje", prenosi Fena.

Zakon kaže da država mora čuvati životnu sredinu, biodiverzitet i ekosustav "u interesu budućih generacija". U njemu se navodi da bilo koja privatna ekonomska inicijativa ne smije štetiti zdravlju ili okolišu.

Ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani nazvao je prijedlog zakona "bitnim korakom" za Italiju, jer Rim kreće u prikupljanje zelenih investicija za transformaciju ekonomije u okviru fonda Europske unije za oporavak nakon pandemije koronavirusa.

"Mislim da je ovo važan dan", rekao je Cingolani u izjavi.

Nije odmah bilo jasno kakve će biti sudske posljedice novog zakona.

Talijanski ogranak Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF) rekao je da sada očekuje da parlament prilagodi postojeće zakone o pitanjima životne sredine.

"Konačno, zaštita životne sredine postala je temeljni princip republike, kojim se budući zakoni moraju inspirirati, a prošlo zakonodavstvo prilagoditi", rekla je predsjednica talijanskog WWF-a Donatela Bianchi u izjavi.