PAPA FRANJO PUTUJE U MAĐARSKU Poznate teme o kojima će razgovarati s Orbanom, oko jedne se uopće ne slažu

Papa Franjo sunce
Getty images

Papa Franjo putuje u petak u trodnevni posjet Mađarskoj tijekom kojeg će u svojim javnim govorima i privatnim razgovorima s premijerom Viktorom Orbanom naglasak staviti na rat u Ukrajini, migracije i europske kršćanske korijene.

To će biti njegovo prvo putovanje nakon hospitalizacije zbog bronhitisa u ožujku.

Premda mu je glavni cilj susret s mađarskim katolicima, Papa je u nedjelju rekao da će teme posjeta biti određene aktualnim zbivanjima.

"To će biti i posjet središtu Europe, koja je opet na udaru ledenih vjetrova rata, a preseljenje tolikih ljudi stavilo je hitna humanitarna pitanja na dnevni red", rekao je.

Orban je rekao da su Mađarska i Vatikan jedine dvije europske države za koje se može reći da su "za mir" kad je riječ o Ukrajini.

I Orban (59) i papa Franjo (86) pozvali su na prekid vatre i pregovore o okočanju rata, a Papa je pozvao Ukrajinu da bude otvorena za dijalog s ruskim "agresorom", što Ukrajina za sada isključuje.

Mađarska, koja podržava suverenu Ukrajinu, ali ima i snažne gospodarske veze s Rusijom, ne želi slati oružje Ukrajini.

Papa je rekao da je slanje oružja Ukrajini moralno prihvatljivo samo ako ga se koristi za samoobranu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., milijuni izbjeglica pobjegli su iz Ukrajine preko Mađarske. Oko 35.000 zatražilo je privremenu zaštitu u toj zemlji.

Razilaženje u pogledu migranata

Orban i Papa imaju jako različita stajališta u pogledu migracija s Bliskog istoka i Afrike te u pogledu važnosti Europske unije s kojom Mađarska ima mnogo sporova.

Franjo smatra da bi se migrante koji bježe pred siromaštvom trebalo primiti i integrirati jer mogu kulturno i demografski obogatiti zemlje domaćine. Smatra da bi ih se trebalo raspodijeliti širom EU-a, premda države članice imaju pravo zaštititi svoje granice.

Orban ne želi dopustiti da Mađarska postane "imigrantska zemlja" kao što su po njegovu mišljenju postale druge države u Europi.

Kada se 2021. sastao s Papom, rekao je da ga je zamolio da "ne dopusti da kršćanska Mađarska propadne".

Papi je dao poklon koji ne treba tumačiti: kopiju pisma iz 13. stoljeća koje je kralj Bela IV. poslao papi Inocentu IV. u kojem ga moli za pomoć u borbi protiv Tatara.

"Orban se smatra zaštitnikom kršćanstva i traži poveznicu s Papom", rekao je svećenik Csaba Torok iz Ostrogonske nadbiskupije, povijesnog sjedišta katoličanstva u Mađarskoj.

Torok, koji je glasnogovornik Mađarske biskupske konferecncije i razgovarao s vatikanskim novinarima u video razgovoru prošli tjedan, rekao je da mađarski dužnosnici žele da Papa posjeti druge dijelove zemlje, ali im je rečeno da će posjet biti ograničen na Budimpeštu "zbog Papina fizičkog zdravlja". Papa se kreće uz pomoć štapa i invalidskih kolica zbog bolesnog koljena.