PAPA FRANJO "Bacanje plastike u more je zločin"

Papa Franjo
VATICAN MEDIA HANDOUT

'Ako bismo na godinu dana prestali proizvoditi oružje, mogli bismo nahraniti i obrazovati cijeli svijet. Navikli smo se na ratove', kaže papa Franjo

Bacanje plastike u more je "zločin" i mora se prekinuti ako čovječanstvo želi spasiti planet za buduće naraštaje, rekao je papa Franjo u televizijskom intervjuu u nedjelju.

"U jednosatnom intervjuu na državnom RAI Channel 3, papa Franjo je također ponovio neke od ključnih tema svog papinstva, osuđujući prekomjernu potrošnju na naoružanje, obranu prava migranata i osuđujući ideološku rigidnost konzervativaca u Crkvi", prenosi Hina.

Papa kaže da se žensko obrezivanje mora okončati: 'Ova praksa ponižava dostojanstvo žene i napada njezin fizički integritet'

"Briga o stvaranju je obrazovanje (proces) u koji se moramo uključiti", rekao je, citirajući pjesmu brazilskog pjevača Roberta Carlosa u kojoj dječak pita oca zašto "rijeka više ne pjeva?", a otac odgovara: "Mi smo ju dokrajčili".

Upitan da opiše svoj glazbeni ukus, Franjo, koji je prošli mjesec nenajavljeno posjetio prodavaonicu ploča u Rimu, rekao je da najviše voli klasičnu glazbu, ali i tango.

Upitan je li kao mladić plesao tango u svojoj rodnoj Argentini, papa Franjo (85) je rekao: "Porteño koji ne pleše tango nije porteño". Porteño je španjolski naziv za stanovnika Buenos Airesa, njegova rodnog grada.

Odgovarajući na pitanje o ratu, papa Franjo je rekao: "Razmislite o tome. Ako bismo na godinu dana prestali proizvoditi oružje, mogli bismo nahraniti i obrazovati cijeli svijet. Navikli smo se na ratove. Teško je, ali to je istina". 

Također je pozvao na preusmjeravanje sredstava za naoružanje kako bi se pomoglo najpotrebitijima i na istraživanje kako bi se spriječile buduće pandemije.

Papa Franjo je ponovno pozvao Europsku uniju da rasporedi migrante koji stižu u Italiju i Španjolsku iz sjeverne Afrike u sve zemlje EU-a kako ne bi bili prevelik teret za nekoliko zemalja.

Intervju s voditeljem popularnog nedjeljnog programa Che Tempo Che Fa vođen je satelitskom vezom iz studija RAI u Milanu s rezidencijom Santa Marta u Vatikanu u kojoj živi.

Franjo je izbjegavao prostrane, ali izolirane papinske stanove u vatikanskoj apostolskoj palači koje su koristili njegovi prethodnici. Živi u skromnom stanu u Santa Marti, gdje obično jede u zajedničkom prostoru i sam se vozi liftom.

Franjo je rekao da je odabrao ondje živjeti jer "nije svetac" kao njegovi prethodnici te da mora što više biti u blizini ljudi. Rekao je da prijatelja ima "malo, ali da su pravi".