'OVO JE BUDUĆNOST' Evo gdje Bill Gates ulaže ogroman novac

Bill Gates

Multimilijarder Bill Gates je u podcastu “Unconfuse me” ponovno govorio o onome što je nazvao skriveni utjecaj mesa na okolinu i tom prilikom izjavio da vjeruje da je budućnost u biljnom mesu.

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i gnojiva.

O utjecaju poljoprivrede na životnu sredinu razgovarao je s glazbenikom i režiserom Ahmirom Tompsonom, poznatim kao Questlove, koji je također investirao u nekoliko startupova za proizvodnju hrane baziranoj na biljkama.

Questlove je Gatesu kazao da tvrtka “Impossible” proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami. Istaknuo je da ga je osvojilo to što biljna hrana ima ukus pravog mesa.

Poljoprivredom se stvara 24 posto od ukupne svjetske emisije gasova s efektom staklene bašte. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je riječ o emisijama metana iz stoke i gnojiva.

Najviše plinova, među kojima je metan, nastaje tijekom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnom nivou se oslobađa 50 kilograma štetnih plinova iz 99 grama govedine. Gates je 2018. napisao: “Da je stoka država, bila bi treća po emisiji gasova staklene bašte”.

U knjizi iz 2021. “Kako izbjeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)” je napisao da će efikasna borba protiv klimatskih promjena podrazumijevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stopostotnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će ukus ovog mesa biti sve bolji.

Biljno meso čini mali dio ukupnog tržišta mesa. Gates je svjestan da će ljude biti teško uvjeriti da prestanu jesti pravo meso. Jedan od razloga zašto je to tako jest što je biljno meso skuplje.

Zato kroz svoju fondaciju podržava startupove za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa.