OSUMNJIČENI STIGLI NA RUSKI SUD Jednom su odrezali uho, drugi je pretrpio strujni udar

mučeni teroristi
EPA

Ako je suditi prema prvom pojavljivanju na sudu četvorice koju Rusija sumnjiči za masakr u koncertnoj dvorani, ali i snimkama koje su se pojavile, ruske snage sigurnosti su ih mučile. Tri osumnjičena terorista jučer su dovedena na moskovski sud, dok je četvrti dovučen u invalidskim kolicima. Svi su optuženi za terorizam.

Teroristička skupina Islamska država rekla je da je izvela napad u petak u koncertnoj dvorani Crocus City Hall i objavila uznemirujuće videosnimke iz unutrašnjosti dvorane, koje prikazuju teroriste kako pucaju u civile. Više ruskih dužnosnika je bez ikakvog dokaza tvrdilo da je Ukrajina umiješana u napad, dok Kijev kaže da je ta tvrdnja "apsurdna".

Rusi objavili imena napadača, pustili snimke ispitivanja

Ruske vlasti su identificirale četvoricu napadača kao Dalerdžona Mirzojeva, Saidakrajima Murodalija Račabalizodu, Shamsidina Faridunija i Muhamedsobir Fajzova. Na videu se vidi kako ih maskirani policajci dovode u okružni sud Basmani u glavnom gradu Rusije, prenosi Index.

Po svemu sudeći, ruske snage sigurnosti su pretukle i mučile četvoricu napadača. Na društvenim mrežama procurile su uznemirujuće snimke koje su, navodi BBC, očito objavile sigurnosne snage. Snimke prikazuju brutalna ispitivanja. Na jednoj snimci se vidi kako jednom napadaču guraju u usta uho koje su mu netom prije odrezali, a BBC navodi kako neke snimke sugeriraju da je barem jedan napadač pretrpio strujni udar.

Povez preko glave, ostaci plastične vrećice oko vrata...

Muškarci koje je sud identificirao kao Mirzojeva i Račabalizodu imali su crne masnice na licu, a ovaj potonji je ima povez preko glave na području uha. Nagađa se da je to napadač kojem su Rusi odsjekli uho tijekom ispitivanja.

Mirzojev je, uz to, imao poderanu plastičnu vrećicu omotanu oko vrata, što sugerira mučenje gušenjem, ali i želju ruskih vlasti da javnosti pokažu da su mučili napadače koji su izveli smrtonosni napad na koncertnu dvoranu.

mučeni teroristi

Lice čovjeka identificiranog kao Fariduni bilo je jako natečeno, a čovjek imenovan kao Fajzov, koji je doveden na sud u invalidskim kolicima u bolničkom ogrtaču, gubio je svijest. Činilo se da mu nedostaje oko, navodi novinska agencija Reuters.

U priopćenju suda stoji da je Mirzojev "u potpunosti priznao krivnju", dok se za Račabalizodu također navodi da je "priznao krivnju". Muškarci su identificirani kao državljani Tadžikistana, objavila je ruska državna novinska agencija Tass.

Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. svibnja, dodao je sud.

Za što ih se sumnjiči?

Četvorica naoružanih napadača upali su u petak navečer u Crocus City Hall u Krasnogorsku, sjevernom predgrađu Moskve, i počeli pucati na civile koji su došli na rock koncert. U trenutku napada u dvorani je bilo oko 6000 ljudi. Napadači su također zapalili požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova.

Ruske vlasti su priopćile da je 137 ljudi poginulo, a više od 100 ozlijeđeno. Muškarci koji su se sinoć pojavili pred sudom uhićeni su u regiji Brijansk oko 14 sati nakon napada, priopćila je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB). Bryansk je oko 400 km jugozapadno od Moskve.

mučeni teroristi

Islamska država objavila autentičnu snimku pokolja

Islamska država je iste večeri preuzela odgovornost za napad, navodeći da ga je izveo ogranak poznat kao Islamska država u Khorasanu ili IS-K. Kasnije je IS objavio snimku napadača koji pucaju na okupljene u koncertnoj dvorani. BBC je potvrdio da je snimka autentična.

Međutim, niti jedan ruski dužnosnik nije priznao odgovornost Islamske države, nego su umjesto toga sugerirali, bez ikakvog dokaza, da je napadačima pomagala Ukrajina i da je Kijev "pripremio vremenski okvir" koji bi im omogućio da prijeđu granicu i pobjegnu na ukrajinski teritorij.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je sinoć te tvrdnje, a njegova vojna obavještajna uprava rekla je da je "apsurdno" sugerirati da su muškarci pokušavali prijeći granicu koja je bila minirana i prepuna ruskih vojnika.

SAD: Nije bilo umiješanosti Ukrajine

Adrienne Watson, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekla je da IS snosi "isključivu odgovornost za ovaj napad i da nije bilo nikakve umiješanosti Ukrajine".

U Rusiji je uhićeno još sedam osoba osumnjičenih za pomaganje u napadu. SAD je ranije ovog mjeseca upozorio Moskvu na mogući napad u Rusiji na velikom okupljanju, a zatim je izdao javno upozorenje svojim državljanima u zemlji.

Kremlj je upozorenje oštro odbacio kao propagandu i pokušaj miješanja u predsjedničke izbore. Washington je nakon napada rekao da nema razloga sumnjati u tvrdnje IS-a.

Nije prvi put da IS napada Rusiju

To ne bi bilo prvi put da IS i njegovi saveznici napadaju Rusiju ili njezine interese u inozemstvu. Grupa je preuzela odgovornost za bombaški napad na ruski zrakoplov iznad Egipta 2015. godine u kojem su bile 224 osobe, od kojih su većina bili ruski državljani. Također je tvrdio da je 2017. bombaški napad na metro u Sankt Peterburgu ubio 15 ljudi.

Sigurnosni analitičari kažu da skupina smatra Rusiju primarnom metom iz niza razloga, uključujući ulogu te zemlje u uništavanju sjedišta IS-a u Siriji dok je čuvala vladavinu predsjednika Bashara al-Assada, dva brutalna rata Moskve u Čečeniji s muslimanskom većinom 1994. - 2009., ali i sovjetsku invaziju na većinski muslimanski Afganistan.

IS-K uglavnom djeluje u Afganistanu i dijelovima središnje Azije, a ime mu se temelji na starom nazivu za tu regiju. Radi se o jednom od najaktivnijih ogranaka IS-a, koji je odgovoran i za smrtonosne samoubilačke napade u zračnoj luci u Kabulu tijekom kaotičnog američkog povlačenja u kolovozu i rujnu 2021.