OPORBA OSPORAVA VUČIĆEVE TVRDNJE 'Dovedeno je 40.000 glasača iz BiH... Neviđeno izborno nasilje'

Aleksandar Vučić
AFP

Vučić je u nedjelju navečer, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, u izbornom stožeru objavio osvajanje apsolutne većine liste SNS-a na prijevremenim parlamentarnim izborima i prednost te stranke na izborima u Beogradu.

'Dovedeno je 40.000 glasača iz BiH'

Nositelj liste proeuropske koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio je kako se u nedjelju svjedočilo "neviđenom izbornom nasilju" ustvrdivši da je izdano 40.000 novih osobnih iskaznica za beogradske izbore te da se glasače dovodilo u Beograd, a "sabirni centar" bila je Štark Arena, u koju su organizirano dovedeni glasači iz BiH.

"To što se danas dogodilo ne može biti nešto što ćemo prihvatiti kao rezultate demokratskih i fer izbora", rekao je Aleksić u nedjelju kasno navečer u stožeru koalicije. Ustvrdio je da se informacije predstavnika SNS-a i Aleksandra Vučića odnose na postotak uzorka te da "Srbija protiv nasilja" kao koalicija ima rezultate koji se temelje na zapisnicima koji su došli do stožera SNS-a, prenosi Hina.

"Još se na velikom broju biračkih mjesta u Beogradu glasovi broje, tako da do kasno u noć nećemo znati rezultate", rekao je Aleksić.

Rezultati

Prema podacima koji se temelje na 29,17 posto ukupnog broja biračkih mjesta, koalicija oko SNS-a ima 43,2 posto, lista "Srbija protiv nasilja" 28,2 posto, Socijalistička partija Srbije 6,7, koalicija NADA 5,5, te lista liječnika Branimira Nestorovića neočekivanih 4,8 posto.

"Potpuno je sigurno da nema govora o tome da je SNS pobijedio u Beogradu i pored tolike krađe i ljudi dovedenih sa strane", rekao je Aleksić.

Potpuno je jasno da su u Beogradu stranke oporbe dobile više glasova od stranaka koje su dosad u glavnome gradu predstavljale vlast, rekao je za N1 predsjednik Stranke slobode i pravde i jedan od čelnika koalicije "Srbija protiv nasilja" Dragan Đilas. Poručio je da će braniti izbornu volju građana "svim demokratskim sredstvima" te da su mogući i prosvjedi.

Izlaznost 59,1

Promatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) objavila je da, uz izlaznost od 59,1 posto građana s pravom glasa lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" na temelju 95 posto obrađenih glasova ima 46,9 posto, lista "Srbija protiv nasilja" 23,1 posto, lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" 6,7 posto, lista koalicije NADA pet posto i lista "Mi - Glas iz naroda - dr. Branimir Nestorović" 4,6 posto.

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) nije se oglasilo nakon zatvaranja birališta.

Najavljeni prosvjedi

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je u nedjelju navečer da je obveza tog državnog tijela da u ponedjeljak, nakon 20 sati, održi posebnu sjednicu, na kojoj će utvrditi preliminarne rezultate izbora za sva biračka mjesta koja budu obrađena u roku od 24 sata od zatvaranja birališta.

Prosvjedi oporbe najavljeni su za ponedjeljak u 18 sati.

Izbori za predsjednika Srbije i srpski parlament u Mostaru

IZBORI U SRBIJI Otvorena biračka mjesta u BiH

U Srbiji se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima sudjeluje 18 izbornih lista stranaka, koalicija i grupa građana. Biračko mjesto jutros je otvoreno u Veleposlanstvu Republike…