ODRŽAN SASTANAK Njemački desničari žele protjerati dva milijuna migranata

Njemački desničari žele protjerati dva milijuna migranata
EPA

Ured za zaštitu ustavnog poretka istražuje izvješća o navodnom sastanku desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) s ekstremno desnim snagama, na kojem se navodno raspravljalo o protjerivanju milijuna stranaca koji žive u Njemačkoj, javljaju njemački mediji.

"Mi trenutno uspoređujemo naša saznanja s navodima objavljenim u medijima", priopćio je Ured za zaštitu ustavnog poretka savezne pokrajine Brandenburg. Prije toga je medijski centar Correctiv objavio kako je krajem studenog u hotelu u blizini Potsdama održan sastanak predstavnika AfD-a i članova tzv. Identitetskog pokreta, koji slovi kao ekstremno desni, prenosi Hina.

Prema istim navodima, sastanku su prisustvovala i dva političara konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU). Na sastanku je, kako nadalje javlja Correctiv, bilo riječi o "master planu" u vezi s migrantskom politikom i planovima protjerivanja milijuna osoba stranog porijekla iz Njemačke.

AfD demantirao sudjelovanje na sastanku

Na sastanku je raspravljano o tome koje bi grupe trebale napustiti Njemačku, a pritom su navedeni podnositelji zahtjeva za azil, stranci s dozvolom boravka, kao i državljani Njemačke stranog porijekla koji nisu, kako se navodi, asimilirani. U tu svrhu bi trebalo biti organizirano područje na afričkom kontinentu gdje bi moglo biti smješteno "do dva milijuna" osoba.

AfD je demantirao sudjelovanje na spomenutom sastanku i naveo kako je bio prisutan jedino osobni tajnik dopredsjednice stranke Alice Weidel, koji je tamo "predstavio jedan projekt za društvene mreže".

Na vijesti o sudjelovanju parlamentarne stranke AfD na ovom sastanku nekoliko zastupnika Bundestaga je ovu stranku optužilo za "totalitarističke namjere", a ponovno je pokrenuta rasprava o zabrani AfD-a, čije dijelove Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka smatra organizacijama koje djeluju protuustavno.

U ispitivanjima javnog mnijenja, AfD je trenutno na saveznoj razini druga najpopularnija stranka. Na području bivše Istočne Njemačke, gdje se ove godine u tri savezne pokrajine održavaju lokalni izbori, AfD je s preko 30 posto podrške najjača politička snaga.