Odnosi između Njemačke i Turske sigurno će se poljuljati nakon rezolucije

Turski predsjednik upozorio je Njemačku da će njihova najavljena odluka da masovno ubijanje Armenaca 1915. godine proglase genocidom rezultirati štetom u bilateralnom odnosom.

Dakako, ukoliko se to desi, mnogi se pitaju što će se tada dogoditi s aktualnim sporazumom o izbjeglicama koji je potpisan između EU-a i Turske, a sklapanje istog je predvodila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Riječ genocid
Armenski genocid bio je masovni pokolj armenskog naroda na prostoru današnje Turske prema kojem je i skovana riječ "genocid", od strane poljskog odvjetnika Raphaela Lemkina. Njemački zastupnici će ovog četvrtka odobriti simboličnu rezoluciju koja će ubijanje do 1,5 milijuna Armenaca od strane otomanskih snaga proglasiti genocidom. Naime, takvom opisu se Turska žestoko protivi.

Glasanje o ovoj rezoluciji trebalo se zapravo desiti još prošle godine, na 100. obljetnicu genocida, no Merkel i njeni saveznici u parlamentu odgodili su glasanje o rezoluciji kako ne bi došlo do narušavanja odnosa između Berlina i Ankare. No, vrijeme je sada isteklo, a njemačka opozicija, na čelu sa Zelenima, traži ovo glasanje već dugo vremena.

Odnosi između Njemačke i Turske sigurno će se poljuljati nakon usvajanje sutrašnje rezolucije - koliko, to će vrijeme pokazati.