ODMAK OD RUSIJE Grkokatolička crkva u Ukrajini od iduće godine Božić će slaviti 25. prosinca

Papa Franjo i Ševčuk
Vatican Media/Hans Lucas

Ukrajinska grkokatolička Crkva objavila je u ponedjeljak da će ubuduće obilježavati Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja, jedan u nizu poteza kojim se Ukrajina želi odmaknuti od Rusije i približiti Zapadu.

Potez Crkve pozdravio je ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

"Ova je odluka primjerena zahtjevima našeg vremena i javnog mnijenja", napisao je na Facebooku, pozivajući se na rezultate internetske ankete koju je provela vlada.

Anketa, provedena u prosincu 2022., pokazala je da 59 posto od više od 1,5 milijuna ispitanika podržava pomicanje proslave Božića na 25. prosinca kad se taj blagdan slavi u zapadnoj Europi, prenosi Hina.

Grkokatolici, koncentrirani većinom na zapadu zemlje, čine nešto manje od deset posto ukupnog broja vjernika u Ukrajini.

Prošloga mjeseca Tkačenko je izrazio nadu da će se sve ukrajinske crkve složiti da Božić slave 25. prosinca. Grkokatolička je prva koja je to učinila.

Dosad su sve veće crkve u većinski pravoslavnoj Ukrajini slijedile Julijanski kalendar prema kojemu je Božić 7. siječnja. Tad Ruska pravoslavna Crkva i većina drugih pravoslavnih crkava obilježavaju Božić.

Ukrajinska grkokatolička Crkva jedna je do nekolicine crkava koje priznaju Papu za vrhovnog poglavara, a slijede Julijanski kalendar koji je Vatikan zamijenio Gregorijanskim 1582.

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je da će se blagdani s fiksnim datumom poput Božića prebaciti na novi kalendar, ali će se blagdani promjenjiva datuma, poput Uskrsa, nastaviti slaviti prema starom kalendaru.

Grkokatolička crkva u Hrvatskoj Božić slavi 25. siječnja.