Od Googlea 25 milijuna eura za borbu protiv lažnih vijesti

Novac Euri
Pixabay/Ilustracija

Google, dio holdinga Alphabet, doprinijet će sa 25 milijuna eura novoosnovanom Europskom fondu za medije i informacije za borbu protiv lažnih vijesti, objavila je ta kompanija usred kritika da tehnološki džinovi ne rade dovoljno na razotkrivanju dezinformacija u online prostoru.

U prethodnoj godini su pandemija covida-19 i predsjednički izbori u SAD potaknuli ogorman rast dezinfromacija i neki su okrivili društvene medije da su nedovoljno proaktivne u rješavanju tog problema. Istovremeno su regulatori nagovijestili da mogu preuzeti teške restriktivne mjere, navodi Euractiv.

Europski fond za medije i informacije, koji su posljednjih dana ožujka pokrenuli Fondacija Gulbenkian i Europski sveučilišni institut (EUI), za cilj ima da privuče istraživače, one koji provjeravaju činjenice (fact-checkers), neprofitne organizacije i druga tijela usmjerena na javni interes da pomognu u borbi protiv lažnih vijesti.

"Tijekom prošlogodišnjih izazova pokazalo se da je važnije nego ikad da ljudi dobivaju točne informacije i sortiraju činjenice", napisao je u blogu prvi čovjek Googlea za biznis i operacije u EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) Matthew Brittin.

Predviđeno je da Fond funkcionira pet godina, navodi se. Projekte će ocjenjivati i birati Europska opservatorija za digitalne medije, projekat Europske komisije iz 2020. u kome sudjeluju i istraživači, kao i oni koji provjeravaju činjenice.