NOVO EUROPSKO BLAGO Otkriven rudnik s preko milijun tona rijetkih metala. Smatra se da tu počinje neovisnost od Rusije i Kine

NOVO EUROPSKO BLAGO Otkriven rudnik s preko milijun tona rijetkih metala. Smatra se da tu počinje neovisnost od Rusije i Kine

Najveće europsko nalazište rijetkih metala, koji se koriste za mobilne telefone, ali i za projektile, pronađeno je u Švedskoj, javlja BBC.

U Europi se trenutno ne vade rijetki metali, a švedski ministar pozdravio je ovo otkriće kao način smanjenja ovisnosti EU-a o Kini. Naime, oko 98 posto rijetkih metala korištenih u EU 2021. uvezeno je iz Kine.

Otkriće se također smatra "odlučujućim" za zelenu tranziciju, s obzirom na očekivani porast potražnje za električnim vozilima i vjetroturbinama, piše Avaz.

Više od milijun tona rijetkih metala navodno je pronađeno na krajnjem sjeveru Švedske.

Iako je pronalazak značajan, prema američkoj procjeni to je samo djelić svjetskih rezervi od 120 milijuna tona, navodi BBC.

Pojam se odnosi na grupu od 17 elemenata koji se koriste za izradu niza proizvoda i infrastrukture koji su sve važniji za svakodnevni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu se naći u mobitelima, tvrdim diskovima i vozovima, a neki neophodni za vojnu opremu poput sustava za navođenje projektila.

Očekuje se da će se potražnja za njima upeterostručiti do 2030. godine, međutim, njihova ekstrakcija je teška i potencijalno štetna za okoliš.

"Litij i rijetki metali uskoro će biti važniji od nafte i plina", rekao je prošle godine europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

EU smanjuje ovisnost

Govoreći na press konferenciji, švedska ministrica energetike Ebba Busch jučer je rekla da je EU "previše ovisna o drugim zemljama" i inzistirala na promjeni.

"U rudniku će započeti elektrifikacija, samodostatnost EU i neovisnost o Rusiji i Kini", navela je.

Izvršni direktor rudarske tvrtke LKAB Jan Mostrom napomenuo je kako novootkrivene sirovine možda neće stići na tržište prije 10-15 godina jer zbog procjene rizika za okoliš procesi izdavanja dozvola traju dugo.