NOVI PREDSJEDNIK Prisegnuo Joe Biden

Joe Biden prisega
Getty images

Joe Biden prisegnuo je na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik nakon kaotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prevari.

Svečanost obično uživo prate stotine tisuća ljudi, ali ovoga puta nazočio je daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400 tisuća Amerikanaca.

Kamala Harris polaganjem prisege postala je potpredsjednica SAD-a, kao prva žena na toj poziciji. "Ovo je dan Amerike, dan demokracije, dan obnove i nade! Danas slavimo trijumf demokracije. Volja naroda se čula", poručio je između ostaloga Biden. Inauguraciji su prisustvovali Bidenov potpredsjednik Mike Pence, te bivši predsjednici George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama.

Joe Biden prisega

Trump je ranije danas napustio Bijelu kuću i obratio se javnosti te poručio 'da će se vratiti u nekom obliku'. Biden je tvitao da je danas novi dan u Americi. Trump je u Bijeloj kući ostavio poruku za Bidena, ali sadržaj poruke nije objavljen.