NOVE OPTUŽBE Eva Kaili osumnjičena i za pronevjeru novca, njezin partner priznao krivnju

Eva Kaili

Nakon optužbi za korupciju bivša potpredsjednica Europskog parlamenta osumnjičena je i za pronevjeru novca iz fondova EU. Kako prenose mediji, njezin partner je priznao da je član "organizacije koju koristi Katar", piše Deutsche Welle.

Stigle su nove optužbe protiv bivše potpredsjednice Europskog parlamenta Eve Kaili. Ona je uhićena zbog sumnje u korupciju, a sad joj se na teret stavlja i manipulacija proračunskim sredstvima EU.

Europsko javno tužiteljstvo u Luksemburgu zatražilo je u četvrtak (15.12.) da se ukine imunitet socijalističkoj zastupnici Kaili i njezinoj kolegici iz redova konzervativaca Mariji Spiraki, također iz Grčke.

Mediji prenose i da je partner Eve Kaili u drugom korupcijskom skandalu povezanim s mitom iz Katara u Europskom parlamentu (EP) u međuvremenu priznao krivnju.

"Prevara na štetu proračuna EU"

Kako je objasnilo Europsko javno tužiteljstvo, nove optužbe se odnose na sumnju da je izvršena "prevara na štetu proračuna EU", posebno u vezi s naknadama zastupnika u parlamentu EU. Ova dodatna optužba pojavila se nakon istrage Europske službe za suzbijanje prevara (OLAF).

Druga pogođena članica Europskog parlamenta Marija Spiraki rekla je da "s radošću prihvaća zahtjev da joj se ukine imunitet" kako bi pokazala da kod nje u vezi s Europskim parlamentom nema financijskih odstupanja "čak ni za jedan euro". Taj slučaj se odnosi na naknade bivšoj suradnici, koja je "imala ozbiljan osobni problem i koja je izostajala sa sastanaka Europskog parlamenta". Frakcija Marije Spiraki, Europska narodna stranka (EPP), zatražila je od zastupnice punu suradnju s Europskim javnim tužiteljstvom.

Europski parlament potvrdio je u četvrtak uvečer agenciji AFP da je primio zahtjev za ukidanje imuniteta dvjema zastupnicama. Parlament je "odmah" pokrenuo odgovarajuću proceduru, priopćila je press-služba Europskog parlamenta.

"Članstvo u kriminalnoj organizaciji"

Kaili je prošlog petka uhićena u Bruxellesu zbog sumnji u "aferi Katar", baš kao i njezin partner, koji je u Parlamentu radio kao savjetnik za vanjsku politiku i ljudska prava. Kako se saznaje u belgijskim pravosudnim krugovima, u njihovom zajedničkom stanu je tijekom pretresa pronađeno 150.000 eura, a kod Kailinog oca još 750.000 eura u gotovini.

Grkinju Kaili i druge osumnjičene tereti se za "članstvo u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju". Navodi se da ih je platila zaljevska država Katar da zastupaju njihove interese u Europskom parlamentu. Katar je negirao optužbe.

"Dalekosežne" reforme

Predsjednica parlamenta Roberta Metsola najavila je nakon tih otkrića u četvrtak "dalekosežne" reforme. One bi trebale uključivati "zabranu svih neslužbenih prijateljskih skupina, preispitivanje usklađenosti s našim kodeksom ponašanja i temeljnu reviziju naših odnosa s trećim zemljama", rekla je ona. U međuvremenu, Europski parlament je izglasao suspenziju svih zakonodavnih aktivnosti o Kataru.

Kailin partner Francesco Giorgio već je priznao da je dio organizacije koju Katar i Maroko koriste za miješanje u europska pitanja, objavio je u četvrtak belgijski list Le Soir.

Kako navodi taj list, Giorgio je također svjedočio da je bivši zastupnik Pier Antonio Panzeri (nalazi se također u pritvoru) na čelu te navodne organizacije. Na upit Le Soira, odvjetnik Panzerija je rekao da ne raspolaže tim informacijama. Prema izvještaju, Giorgio je optužio još dvoje europskih zastupnika da su primali novac od Panzerija. Kaili je pak do sada tvrdila da je nevina.

U međuvremenu, ured financijskog tužitelja u Ateni pokrenuo je preliminarnu istragu o Kaili. Financijski tužitelj Hristos Bardakis naredio je istragu "zbog sumnje na primanje mita i pranje novca", saznaje se u sudskim izvorima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je izjavila da korupcijski skandal u Europskom parlamentu narušava povjerenje javnosti u europsku politiku. "Korupcija je zločin", rekla je Von der Leyen u četvrtak nakon summita EU u Bruxellesu. "Naravno, ovakvi događaji, takva korupcija, narušavaju povjerenje javnosti u institucije. Moramo naporno raditi na tome da povratimo povjerenje javnosti."