NJEMAČKA SE PROTIVI Neizvjesno je hoće li EU zabraniti prodaju novih dizelaša i benzinaca

Točenje goriva benzinska crpka
Ilustracija

Ostvaren je napredak u razgovorima između njemačkog ministarstva prometa i Europske komisije o planiranom prestanku proizvodnje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. godine, objavilo je njemačko ministarstvo prometa, prenosi Klix.

Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i članice EU prošle su godine postigli dogovor o zakonu prema kojem će novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. imati nultu stopu emisije ugljikovog dioksida, što bi onemogućilo prodaju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Zakon EU-a o automobilima koji ispuštaju ugljikov dioksid trenutno je blokiran nakon što se njemački ministar prometa Volker Wissing u posljednji trenutak usprotivio, iznenadivši ostale članice i europarlamentarce koji su ranije odobrili novu uredbu.

Međutim, članice EU trebaju suglasnost odluke prije nego što stupi na snagu.

Vissing je krajem mjeseca izjavio da bi korištenje sintetičkih goriva trebalo biti moguće i nakon roka 2035. godine, a od Europske komisije zatražio je prijedlog koji bi to omogućio.

Zato je glasanje o novom zakonu "na ledu" dok ne dobije konačnu suglasnost.

Podsjećamo, odluka da se od 1. siječnja 2035. mogu prodavati samo električna vozila je doprinos ostvarenju cilja Unije da do 2050. bude klimatski neutralna - dio svijeta bez emisije štetnih plinova. Tranzicija iz fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima energije u prometu jedan je od najznačajnijih segmenata energetske tranzicije, ne samo u Europi, već u cijelom svijetu.