NIZOZEMSKA MIJENJA PRAVILA Uzgoj, konzumacija i prodaja kanabisa sada postaju potpuno legalni

kanabis kao lijek, epilepsija, Kanabis, zdravlje

Kanabis će se u Nizozemskoj od petka prvi puta moći legalno uzgajati, prodavati i konzumirati u sklopu četverogodišnjeg probnog razdoblja diljem zemlje.

Nije li to već legalno?

Jedna od najvećih zabluda o Nizozemskoj, čiji je glavni grad Amsterdam desetljećima najprivlačnije mjesto za pušenje ‘trave’,  jest da je kanabis u toj zemlji legalan, prenosi Hina.

A zapravo nije, već se “tolerira”. Prodaja i konzumacija su nezakoniti, ali su “vlasti odlučile sudski ne goniti i ne procesuirati prekršitelje zakona,” navodi se na vladinoj web stranici.

No potpuno je nezakonito (i ne tolerira se) uzgajati kanabis u Nizozemskoj ili opskrbljivati njime ‘coffee shopove’ u kojima se smije pušiti.

Zbog čega mijenjati sustav?

Politika “tolerancije” uvedena je 70-tih godina prošlog stoljeća kako bi se napravila razlika između teških i lakih droga, ali je dovela do bizarne pravne sive zone koju bi ovaj eksperiment trebao razjasniti.

Zakon je otjerao opskrbu kanabisom za 570 ‘coffee shopova’ u ilegalu, a lokalne vlasti žalile su se na povezani sitni kriminal.

Što se sada događa?

Zakon se privremeno suspendira kako bi se uzgajivačima i dobavljačima omogućilo legalno poslovanje u 11 općina.

Svi ‘coffee shopovi’ u tim općinama moraju sudjelovati kako bi ista pravila vrijedila za sve i potrošači znali da posvuda dobivaju istu kvalitetu proizvoda.

Ostala pravila ostaju ista – primjerice maksimalno pet grama po osobi dnevno, zabrana prodaje maloljetnicima i zabrana teških droga.

Nova pravila odnose se samo na ljude koji žive u Nizozemskoj.

Kafići će smjeti skladištiti maksimalno 500 grama kanabisa, “kao generalno pravilo… do jednotjedne zalihe”, rekli su dužnosnici.

Koje su koristi?

Pomno će se nadzirati otkud ‘trava’ dolazi i koji je njezin put do ‘coffee shopa’ i testirati kako bi potrošači točno znali koliko je jaka što se mjeri razinama THC-a i CDB-a.

Potencijalno opasni teški metali i aflatoksin – koji se prirodno pojavljuje kod kanabisa – također će se kontrolirati.

Očekuje se da će kanabis biti vrlo visoke kvalitete, rekao je za AFP vlasnik ‘coffee shopa’ Rick Brand, dodajući da po dosadašnjim pravilima nikada nije mogao znati kakvu ‘travu’ točno prodaje.

“Ono što smo dosad dobivali ponekad je sadržavalo pesticide, ali i neke strane agense da bi se povećala težina. Zapravo, ne znamo”, naglasio je.

Vlasti se nadaju smanjenju sitnog kriminala i asocijalnog ponašanja, a vlasnici kafića raduju se poslovanju s pravnom jasnoćom.

Što dalje?

Neovisni istraživači pratit će eksperiment tijekom njegovog četverogodišnjeg trajanja.

Cilj je dvojak: vidjeti je li moguće regulirati lanac opskrbe ‘coffee shopova’ kanabisom i smanjuje li to sitni kriminal i asocijalno ponašanje.

Vlada će “odlučiti o budućnosti politike nizozemskih kafića na temelju tih rezultata i drugih čimbenika”, navodi se na njezinoj web stranici, s ciljem moguće dekriminalizacije.

Jedna od nepoznanica ove politike – kao uostalom i svih drugih trenutno u Nizozemskoj  – jest faktor Geert Wilders, nakon što je taj ultradesni lider osvojio prošlomjesečne izbore.

Njegova Slobodarska stranka (PVV) želi zauvijek ukinuti politiku “tolerancije”, zatvoriti coffee shopove i zalagati se za “Nizozemsku bez droge”.