NISU IMALI DRUGO SKLONIŠTE Majka i dijete dva puta spašeni iz ruševina u Siriji

beba
Dječak Adnan/SAMS

Majka iz Sirije i njezino novorođenče oporavljaju se nakon što su dva puta u tjedan dana spašeni iz ruševina svoje kuće pogođene potresom, objavila je dobrotvorna organizacija.

Dima je bila u sedmom mjesecu trudnoće kada je prošlog ponedjeljka zbog potresa srušen dio njezine kuće u Jindayrisu. Zadobila je lakše ozljede i kasnije je rodila dječaka Adnana u bolnici u Afrinu koju podržava Sirijsko-američko medicinsko društvo.

Žive u šatoru

Vratili su se u kuću, da bi se tri dana kasnije potpuno urušila. Adnana su spasioci vratili u bolnicu al-Shifa u kritičnom stanju jer je patio od teške dehidracije i žutice, dok je Dima liječena zbog ozbiljne ozljede donjih ekstremiteta.

Pedijatar, dr. Abdulkarim Hussein al-Ibrahim, rekao je za BBC da beba dobro reagira na liječenje.

“Adnanovo stanje se značajno popravilo”, rekao je.

Dima je ponovno otpuštena iz bolnice i sada živi u šatoru sa suprugom Abdulom Majidom i njihovih devet nećaka i nećakinja. Svaki dan je putovala u Afrin kako bi posjetila Adnana u bolnici.

Nije bilo drugog skloništa

Njezina obitelj bila je prisiljena vratiti se u svoj djelomično uništeni dom nakon što je rodila jer nije bilo alternativnog skloništa u Jindayrisu, jednom od najteže pogođenih gradova u sjeverozapadnoj Siriji koju drži opozicija. Također, nisu primili nikakvu drugu pomoć nakon potresa, kao ni deseci tisuća drugih koji su bili pogođeni.

Čak i prije katastrofe 4.1 milijun ljudi, većinom žena i djece, oslanjao se na humanitarnu pomoć kako bi preživjeli u regiji, koja je posljednji bastion džihadista i pobunjenika koji se bore protiv snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu.