NIJEMCIMA PREKIPJELO "Imamo 'socijalni turizam'. Ukrajinci su malo kući, malo u Njemačkoj, pa opet idu nazad..."

Njemačka,ukrajina,izbjeglice

Predvodnik demokršćanske oporbe u Bundestagu i predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz kritizirao je dio ukrajinskih izbjeglica zbog iskorištavanja njemačkog socijalnog sustava

"Mi u međuvremenu imamo pojavu 'socijalnog turizma': za Njemačku, natrag za Ukrajinu, za Njemačku, natrag za Ukrajinu", rekao je Friedrich Merz u razgovoru za Bild TV.

On vjeruje da je pozadina ovog trenda činjenica da ukrajinske izbjeglice od lipnja imaju pravo na punu socijalnu pomoć i financijsku podršku kao i državljani Njemačke.

To za odrasle iznosi 449 eura i za svako dijete, u prosjeku i ovisno o starosti, oko 300 eura. Uz to dolazi pokrivanje troškova za stanovanje.

Prije toga su izbjeglice iz Ukrajine primale pomoć na temelju zakona o tražiteljima zahtjeva za azilom, pri čemu se radi o nižim iznosima pomoći.

Merz se istodobno usprotivio pružanju zaštite Rusima koji bježe od mobilizacije, kao što to predlaže socijaldemokratska ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

"Nas očekuju još veći problemi, ako ministarstvo unutarnjih poslova ostvari to što planira i pruži opću zaštitu muškarcima koji u Rusiji ne žele biti mobilizirani", rekao je Merz.

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije žestoko su kritizirali Merzove izjave. Ministrica unutarnjih poslova Faeser je komentare predsjednika CDU-a nazvala "prljavima".

"Ovo je sakupljanje političkih bodova preko leđa ukrajinskih žena i djeca koji su pobjegli od Putinovih bombi i tenkova", rekla je Faeser.

Zeleni su najveću oporbenu stranku optužili da poseže za rječnikom desnih populista, ciljajući na stavove Alternative za Njemačku (AfD), čiji predstavnici su već iznosili optužbe na račun izbjeglica iz Ukrajine zbog navodne zlouporabe njemačkog socijalnog sustava.

Do rujna je u Njemačku stiglo nešto manje od milijun izbjeglica iz Ukrajine koje, za razliku od ostalih izbjeglica, od samog dolaska imaju pravo na punu socijalnu pomoć, integracijske tečajeve i pravo na rad.