NETANYAHUOV SAVJETNIK 'Izrael prihvatio Bidenov plan za mir u Gazi, ali nije dobar dogovor'

Izraelska vojska
Menahem Kahana/Afp

Netanyahuov pomoćnik Ophir Falk rekao je u intervjuu za The Sunday Times kako je Bidenov prijedlog za mir u Gazi "dogovor s kojim se Izrael složio, ali nije dobar dogovor". Dodao je da Izrael želi oslobođenje svih talaca.

Glavni savjetnik za vanjsku politiku Netanyahua rekao je da je Izrael prihvatio okvirni dogovor za okončanje rata, ali je istaknuo da je manjkav i da na njemu još treba raditi, piše The Guardian, prenosi Index.

"Postoji mnogo detalja koje treba razraditi," rekao je i dodao da se izraelski uvjeti, uključujući "oslobađanje talaca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije", nisu promijenili.

Bidenov plan

Predloženi sporazum ujedinjuje zahtjeve obiju strana. Služi višestrukim interesima i trebao bi donijeti trenutno olakšanje ljudima Gaze, kao i taocima i njihovim obiteljima, navodi se u priopćenju.

"Ovaj sporazum je put prema trajnom primirju i okončanju krize", piše dalje.

Biden je prije dva dana iznio plan koji predlaže prekid vatre u trajanju od šest tjedana, pregovore o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze.

Prijetnja izlaskom iz vlade

Netanyahuova dva krajnje desna koalicijska partnera zaprijetila su izlaskom iz vlade ako Netanyahu prihvati sporazum koji predviđa kraj rata prije eliminacije Hamasa.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zaprijetio je da će srušiti koalicijsku vladu ako Netanyahu pristane na mirovni plan koji bi za posljedicu imao okončanje rata bez eliminacije Hamasa.

Takav sporazum bio bi "bezuman, predstavljao bi pobjedu terorizma i prijetnju izraelskoj nacionalnoj sigurnosti", rekao je ultranacionalistički čelnik stranke Židovska moć na X-u.

Hamas još nije upoznat s detaljima

Ministar financija Bezalel Smotrich zatražio je da se ofenziva u Gazi nastavi sve dok Hamas ne bude uništen, a svi taoci spašeni, rekavši da u suprotnom neće ostati u vladi.

U objavi na X-u Smotrich, čelnik krajnje desne Religiozne cionističke stranke, rekao je da se također protivi privremenim mjerama poput povlačenja izraelske vojske, povratka Palestinaca na sjever Gaze ili puštanja većeg broja zatvorenika iz sigurnosnih zatvora. 

Palestinska militantna skupina Hamas kasnije je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga, ali da još nije upoznata s pojedinostima.