NESTAŠICA ČINI SVOJE U Njemačkoj se prodaje hrvatsko suncokretovo ulje, cijena mu je 'svjetska'

redukcije, ograničenja, namirnice, Španjolska, italija, ulje, fediol, ukrajina, ulje, cijene ulja, poskupljenje, ulje, poskupljenje, poskupljenja, ulje, brašno, Bimal, ulje, cijena ulja, zarada, cijene, ulje, Gorivo, mlijeko, meso
Shutterstock

U nekoliko navrata pisali smo o ograničenju kupovine ulja u Njemačkoj i nestašici ovog artikla kao posljedici rata, odnosno nemogućnosti izvoza Ukrajine.

Zbog toga su mnogi trgovački lanci u ovoj zemlji povisili cijene ulja. Nedavno je njemački tjednik Focus Online pisao kako su neki trgovački lanci poskupjeli ulja vlastite marke i za 550 posto, prenosi portal Fenix-magazin.de.

Podsjetimo kako je jedan trgovački gigant Aldi nudio suncokretovo ulje marke Ondosol za 4,99 eura po litri, što je razlika od 3,20 eura u odnosu na marku Bellasan.

ulje,poskupljenje

Mnogi stanovnici Njemačke su negodovali putem društvenih mreža pišući u komentarima kako su trgovci situaciju u Ukrajini dobro iskoristili, proglasili nestašicu i povisili cijene brojnih proizvoda. Dok ima i onih koji smatraju kako je velika razlika u cijenama prije i početkom rata u Ukrajini opravdana, većina ih smatra kako nije trebalo u tolikoj mjeri povisiti cijene te kako su trgovci pretjerali.

Kako javljaju čitatelji Fenix-magazina posljednjih je dana u njemačkih supermarketima ponovno ulja više ali su cijene ulja zabrinjavaju i šokiraju kupce.

Pa tako Fenixov čitatelj iz Ludwigshafenu L.C. ( ime i prezime poznato redakciji) javlja kako u trgovini prehrambenih i neprehrambenih proizvoda Globus u Ludwigshafenu ulja ima i to hrvatskog, odnosno Čepinskog ulja kojeg proizvodi tvornica ulja Čepin, a cijena mu je “svjetska”.

"Jučer (28. svibnja) u Globusu u Ludwigshafenu ima suncokretovog ulja 5l pakovanje.Ulje je Čepinsko, ali cijena je svjetska! 5 eura po litri", piše čitatelj koji je poslao i fotografiju ulja u Ludwigshafenu.