NEMA VIŠE DŽABA U Njemačkoj test na koronu 3 eura, ali nekima je i dalje besplatno

Koronavirus
Ilustracija

Više od godinu dana svi su se građani u Njemačkoj mogli redovito besplatno testirati na koronavirus.

Međutim, takozvani “testovi za građanstvo” koštaju od danas tri eura. Naravno postoje iznimke, te se pojedine grupe ljudi i dalje mogu besplatno testirati.

Tko još ima pravo na besplatne testove?

Besplatni “testovi za građane” u centrima za testiranje ili u ljekarnama bit će dostupni od ovog četvrtka za:

rizične skupine
za osobe koje se bave posebno ranjivim skupinama
za one koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga
 
"Pravo na besplatno testiranje ubuduće će imati žene u prvom tromjesečju trudnoće, djeca do pet godina starosti, članovi kućanstva zaraženih osoba, njegovatelji, osobe s invaliditetom i njihovi njegovatelji ili štićenici i posjetitelji starački domovi, klinike ili ustanove za osobe s invaliditetom", piše Fenix.
 
Za testove koji će se raditi povodom obiteljskih proslava, koncerata i drugih događanja u zatvorenom prostoru plaćat će se tri eura. Tolika će cijena biti i za osobe koje će posjećivati bolnice i ostale medicinske ustanove.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) i ministar financija Christian Lindner dogovorili su se prošlog tjedna da značajno ograniče “testove za građane”. Prema Lauterbachu, troškovi testiranja koštali su državu oko milijardu eura mjesečno. “Ne može sve dugoročno plaćati Vlada jer su naše mogućnosti dosegle svoje granice”, opravdao je Lindner nove propise.
 
Novi propisi naišli su na različite reakcije građana. 47 posto Nijemaca cijenu od tri eura smatra prikladnom, dok 43 posto smatra da je cijena neprikladna, pokazalo je istraživanje Instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov. Čak 10 posto građana se nije izjasnilo o ovom pitanju.