NEKOM RAT NEKOM BRAT Francuski gigant aktivno pomagao rusku agresiju na Ukrajinu

Auchan fracuska

Zajednička istraga The Insidera i Le Mondea otkrila je da ruska podružnica francuskog lanca supermarketa Auchan opskrbljuje robom rusku vojsku. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba najavio je da će tom pitanju razgovara sa svojom francuskom kolegicom Catherine Colonna.

"Prošle godine sam pozvao svijet da bojkotira Auchan jer se nije povukao iz Rusije i prestao financirati ratne zločine. Međutim, čini se da je stvarnost daleko gora: Auchan je evoluirao u punopravno oružje ruske agresije. O tome namjeravam razgovarati sa svojim francuskim kolegom", napisao je Kuleba na Twitteru.

Zajednička istraga The Insidera i Le Mondea otkrila je da je ruska podružnica francuskog multinacionalnog lanca supermarketa Auchan opskrbljivala robom rusku vojsku u okupiranim regijama Ukrajine od početka invazije u veljači 2022. godine.
Opskrba je označena kao "humanitarna pomoć" i sastojala se od robe iz skladišta i zaliha koje su prikupljali volonteri u trgovinama Auchana u različitim dijelovima zemlje. U nekim su regijama dostave organizirane u direktnoj suradnji s lokalnim vlastima.

Uz opskrbu robom, Auchan je pomogao ruskim vojnim uredima za registraciju i novačenje u privlačenju regruta među svojim zaposlenicima.

Prema međunarodnom pravu, humanitarnom pomoći tijekom međunarodnih sukoba smatra se samo pomoć civilima. Podrška jednoj od zaraćenih strana može dovesti do sankcioniranja Auchana i potaknuti odlazak tvrtke s ruskog tržišta Auchanov u Rusiji posjeduje 230 trgovina, što čini 10 posto njegovog ukupnog prometa ili blizu 3,2 milijarde eura godišnje.