NAMA DOBRO AKO IH UOPĆE IMAMO Aktiviraju se LED senzori na pješačkim prijelazima

pješaci, pametna zebra, kina, London

Pješački prijelaz kakav je prvi put konstruiran u kineskom gradu Nanjingu, potom i u Londonu te u još nekoliko drugih gradova, odlična je ideja za sprječavanje prometnih nesreća.

Funkcionira tako da senzori pokreta detektiraju pješaka i potom se na pješačkom prijelazu počinju naizmjence paliti ugrađene LED svjetiljke, alarmirajući vozače. Posebno je to dobro noću kad je vozačima teže uočiti pješake.

"Prototip “pametnog prijelaza” koji može upozoriti vozače kada rastreseni pješaci izađu ispred prometa postavljen je na cesti u južnom Londonu", piše Fenix.

“Pametni prijelaz” ima LED senzore ugrađene u njegovu površinu. Oni reagiraju na kretanje pješaka kojeg prate kamere. Kada pješak počne neočekivano prelaziti cestu, na primjer, kada koristi svoj pametni telefon i zakorači na cestu dok promet još uvijek prolazi, debela crvena linija svijetli preko ceste.

Prijelaz ima niz drugih pametnih značajki, kao što je “proširenje” kada velika skupina ljudi čeka na prijelaz i davanje dodatnih upozorenja biciklistima kada su pješaci skriveni od pogleda drugim vozilima.

Prema podatcima Udruge za sigurno međunarodno cestovno putovanje, gotovo 1,3 milijuna smrtnih slučajeva dogodi se svake godine zbog prometnih sudara, uglavnom u zemljama u razvoju. Samo u Velikoj Britaniji, 20 ozbiljnih incidenata dogodi se na pješačkim prijelazima u prosjeku u danu, prema podatcima iz Analize sigurnosti na cestama i Instituta za istraživanje prometa.