NAKON ŠTO JE POGASILA NUKLEARKE Njemačka nikada u povijesti nije uvezla više struje

Nuklearka
Johannes Plenio

Prema podacima zavoda za statistiku, uvoz električne energije u Njemačku značajno je porastao nakon zatvaranja nuklearnih elektrana i sada premašuje izvoz. U drugom kvartalu, Njemačka je uvezla 7,1 milijardu kilovatsati (kWh) više električne energije nego što je izvezla, kako izvješćuje Destatis.

Neto uvoz gotovo se u potpunosti poklapa s proizvodnjom u tri nuklearna reaktora u istom tromjesečju prošle godine i dostigao je najvišu razinu od 1991. godine, kada je statistički ured počeo objavljivati izvješća za ujedinjenu Njemačku.

Prije zatvaranja posljednje tri nuklearne elektrane, Njemačka je bila neto izvoznik električne energije. U prvoj polovini ove godine, izvoz je još uvijek bio veći od uvoza, s razlikom od dvije milijarde kilovatsati, dosegnuvši ukupno 32,6 milijardi kilovatsati.

Najveći dio uvezenje električne energije dolazi iz Nizozemske i Francuske, koje su značajno povećale proizvodnju nuklearne energije.

Domaća proizvodnja električne energije smanjena je za 11,4 posto u razdoblju od siječnja do lipnja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. To je nadoknađeno značajnim povećanjem uvoza, koji je porastao za 30,8 posto. Smanjenje dostupne količine električne energije u mreži rezultat je visokih cijena i usporavanja gospodarstva, smanjujući se za 6,9 posto.

Približno polovina električne energije proizvedena je iz obnovljivih izvora tijekom prvih šest mjeseci ove godine, pri čemu je vjetar bio najznačajniji izvor s udjelom od 28,6 posto. U kategoriji fosilnih goriva, ugljen je zauzeo vodeće mjesto s udjelom u proizvodnji od 27,1 posto, dok je plin slijedio s udjelom od 13,9 posto.