NAKON DVA TJEDNA PADA Porasle cijene nafte, trgovci se nadaju jačanju kineske potražnje

nafta, cijene nafte , svjetsko tržište, nafta, SAD, cijene barela, nafta, tržište, Europska unija, ograničenje cijene, Australija, ruska nafta, G7, cijena nafte , nafta, svjetsko tržište, nafta, barel, cijene nafte , OPEC, OPEC, nafta, svijet, nafta, OPEC, Amerika, nafta, cijene, skupoća, nafta, poskupljenje, svjetsko tržište
Ilustracija/Pixabay

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi trgovaca u jačanje kineske potražnje, no rast cijena je ograničen zbog usporavanja rasta zapadnih gospodarstava, što će oslabiti potražnju za 'crnim zlatom'.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2.4 posto, na 76.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2.3 posto, na 71.78 dolara, piše Hina.

Rast cijena nakon dva tjedna pada ponajviše se zahvaljuje podacima o rastu prerade u kineskim rafinerijama u svibnju, pa se trgovci nadaju da će kineska potražnja ojačati u drugoj polovini godine. Podršku cijenama pruža i smanjenje proizvodnje. Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici u svibnju su smanjili proizvodnju, a Saudijska Arabija najavila je da će je u srpnju smanjiti za dodatnih milijun barela dnevno.

Slabljenje dolara

Očekuje se i smanjenje proizvodnje ruske nafte. Ruska proizvodnja nafte i plinskih kondenzata smanjit će se ove godine za oko 20 milijuna tona (400 tisuća barela dnevno), kazao je ruski ministar energije Nikolaj Šulginov. 

Dodao je da bi realna cijena barela nafte mogla iznositi oko 80 dolara. Potporu cijenama pružilo je i slabljenje dolara prema košarici valuta, što podržava kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju. S druge strane, rast cijena ograničen je zbog slabljenja najvećih zapadnih gospodarstava.

Cijene nafte u minusu u odnosu na početak godine

Eurozona je u prvom tromjesečju uronila u recesiju, a gospodarstvo će i dodatno oslabiti jer je Europska središnja banka (ESB) zbog još uvijek visoke inflacije prošloga tjedna povećala ključne kamate za dodatnih 0.25 postotnih bodova.

Američka središnja banka ostavila je, pak, kamate nepromijenjene na sjednici prošloga tjedna, no signalizirala je da bi ih do kraja godine mogla povećati za još 0.50 postotnih bodova.

To znači da će se dodatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a to će oslabiti i potražnju za 'crnim zlatom'. Unatoč prošlotjednom rastu, cijene su nafte u odnosu na početak godine i dalje u znatnom minusu, oko 10 posto.