NAKON AMERIČKIH NAPADA Cijene nafte već su porasle, a jedna stvar posebno zabrinjava

Nafta bačve
Ilustracija

Cijene nafte porasle su u petak za više od dva posto nakon što su SAD i Velika Britanija napale vojne ciljeve Hutija u Jemenu, javlja Reuters.

Futures ugovori sirove nafte Brent porasli su za 1,53 dolara, ili dva posto, na 78,94 dolara po barelu, dok su se terminskim ugovorima za američku sirovu naftu West Texas Intermediate trgovalo za 1,53 dolara, ili 2,1 posto više, na 73,55 dolara.

Referentne vrijednosti povećavale su gotovo 1 posto u odnosu na dan ranije.

Iran zaplijenio naftni tanker

'Geopolitički rizici nastavljaju rasti na Bliskom istoku sa zračnim napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na Hutije u Jemenu. Potencijalno više zabrinjavajuće za tržišta nafte je to što je Iran zaplijenio naftni tanker u Omanskom zaljevu,' rekao je Warren Patterson, voditelj strategije roba u konzultanstkoj tvrtki ING-u, prenosi Tportal.hr.

Američki i britanski udari jedan su od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata Izraela i Hamasa na Bliskom istoku od njegove erupcije u listopadu. Svjedoci u Jemenu potvrdili su eksplozije diljem zemlje.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su 'ciljani napadi' jasna poruka da SAD i njihovi partneri neće tolerirati napade na svoje osoblje niti 'dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe'.

Australija, Bahrein, Kanada i Nizozemska podržale su operaciju.

Napadi Huta u Crvenom moru prekinuli su međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije, koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Od listopada su Hutiji napadali komercijalna plovila u Crvenom moru kako bi iskazali podršku palestinskoj militantnoj skupini Hamas u borbi protiv Izraela.