Nakon 42 dana prvi slučaj u Crnoj Gori, i to osoba koja je boravila u BiH

Nakon 42 dana prvi slučaj u Crnoj Gori, i to osoba koja je boravila u BiH
Ilustracija / hercegovina.info

Crnogorski Institut za javno zdravlje u nedjelju je potvrdio novi slučaj zaraze koronavirusom, prvi nakon 42 dana uzastopce kako su svi testirani građani bili negativni.

Radi se, kako je priopćeno o osobi koja je prethodnog tjedna boravila u Bosni i Hercegovini, a čiji su kontakti po povratku u Crnu Goru bili minilmalni.

„Oboljeli je iz preventivnih razloga i na vlastito insistiranje boravio u samoizolaciji gdje se i trenutno nalazi. Epidemiološko istraživanje je u toku, a inicijalni podaci ukazuju da je broj kontakata minimalan“, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Crna Gora je početkom lipnja proglasila kraj epidemije koronavirusa na svojoj teritoriji nakon što 28 dana uzastopce, odnosno dva inkubacijska razdoblja nije zabilježen novi slučaj obolijevan. Prethodno je ta zemlja je postala prva država u Europi koja bez aktivnih slučajeva zaraze covidom-19.

Od tada je Crna Gora otvorila granice za 130 zemalja u kojima je stopa obolijevanja manja od 25 na 100 tisuća stanovnika, te je ukinula većinu mjera koje su donijete kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.