NACRT ZAKONA PROTIV INFLUENCERA Francuska postaje prva država koja želi regulirati utjecajne osobe na internetu

Francuska,Zakon,influencerica,influencer

Francuski zastupnici i senatori uspjeli su prevladati nesuglasice oko zakona usmjerenog na reguliranje komercijalnog utjecaja i suzbijanje zloupotreba na društvenim medijima, a tekst zakona ide na konačno glasovanje sljedeći tjedan.

Zajednički odbor sastavljen od dvaju domova parlamenta, Zastupničkog doma i Senata, jednoglasno je usvojio tekst jučer, okončavajući ono što se naziva "džungla utjecaja", kako je navedeno u priopćenju za medije.

Prvo moraju definirati tko je influencer

Prije postizanja dogovora, oba doma morala su premostiti razlike u određenim ključnim aspektima zakona: definiciju, prag i transparentnost utjecaja, kao i najbolji način suzbijanja prijevara i nepoštivanja EU zakona.

Također su napravljene dodatne pojašnjavajuće odredbe u vezi s raznim sanitarnim i javnozdravstvenim odredbama te pravima maloljetnika i životinja.

Iako su senatori u svibnju uklonili prag od kojeg se neka osoba smatra influencerom, zastupnici su u konačnom tekstu ponovno uveli definiciju praga od kojeg počinje utjecajna djelatnost, piše euroactiv.

Slijedeći stav Senata, koji je istaknuo potrebu za transparentnošću, dogovoreno je da će svi reklamni ili sponzorirani videozapisi morati sadržavati oznaku "oglas" ili "komercijalna suradnja", bez obzira na trajanje videa.

Još jedna točka rasprave bila je kako suzbijati prijevare i zaštititi korisnike od prijevara. Postignut je kompromis koji će zahtijevati da svaki influencer unutar EU-a mora sklopiti osiguranje građanske odgovornosti unutar EU-a. U slučaju prijevare, osiguranje će se koristiti za nadoknadu žrtvama.

Osim toga, u slučaju neprijavljivanja prebivališta u EU, influenceri bi trebali imenovati pravno zastupanje unutar EU-a koje ima ovlasti osigurati da pisani ugovori budu u skladu s pravnim sustavima EU-a i Francuske.

Javno zdravlje

Zastupnici su uspjeli nagovoriti senatore da prilagode svoju početnu namjeru zabrane promocije farmaceutskih ili parafarmaceutskih proizvoda te su tu zabranu ostavili unutar okvira postojećih francuskih zakona.

Ipak, kompromis se proširuje na zabranu promoviranja svih nikotinskih proizvoda, uključujući elektroničke cigarete ili uređaje za zagrijavanje duhana poput IQOS-a.

Osim toga, strogo je zabranjena promocija bilo kojeg kirurškog ili kozmetičkog lijeka, zajedno s terapijskim suzdržavanjem, što se odnosi na preporuku prestanka ili zamjene liječenja koje pruža zdravstveni stručnjak.

Jedini izuzetak odnosi se na kampanje vlade, na primjer, promicanje kontinuiranih kampanja za prevenciju seksualno prenosivih infekcija ili promicanje kampanja cijepljenja.

I dok je Zastupnički dom želio zabraniti promociju pića s dodacima i industrijskih prehrambenih proizvoda, senatori su postigli da se ta tema ostavi unutar postojećeg pravnog okvira.

To znači da influenceri moraju prikazivati ​​poruke o zdravlju, poput "za vaše zdravlje, jedite voće i povrće", prilikom promocije tih proizvoda.

Zaštita maloljetnika i životinja

Zastupnici i senatori su se složili da se strogo zabrani promocija kockarskih aktivnosti svim maloljetnicima.

Dodatno uz zahtjev senatorki, zastupnici su se složili da zadrže amandman koji zabranjuje oglašavanje divljih životinja u svim okolnostima, osim za stručnjake poput zooloških vrtova.

Kriptovalute

Pitanje promocije kripto-sredstava (financijskih proizvoda i kriptovaluta) ostavljeno je na odluku francuskog financijskog tržišnog regulatora, koji strogo regulira status pružatelja usluga digitalne imovine.

Režim sankcija

U slučaju kršenja ovog zakona o influencerima, kazne su postavljene na temelju onih utvrđenih za "zavaravajuće trgovačke prakse prešućivanjem", kako je propisano u francuskom zakonu o potrošačima: novčana kazna do 300.000 eura ili zatvorska kazna do dvije godine.

EU zakon

Krajem srpnja očekuje se da će Europska komisija dati svoje mišljenje o usklađenosti teksta s takvim propisima.

Vremenski okvir Kompromisni tekst mora biti potvrđen konačnim glasovanjima u Zastupničkom domu i Senatu sljedeće srijede (31. svibnja).